Deze koala is de wanhoop nabij, tot zijn reddende engel opduikt: uitgedroogd dier mag hele bidon leegdrinken

AP
De Australische koala’s blijven bij de grootste slachtoffers van de ontelbare bosbranden die het land nu al weken teisteren. De dieren die vaak geen kant op kunnen, sterven massaal door verbranding of uitdroging, en zoeken wanhopig naar hulp. Eén exemplaar kreeg gisteren gelukkig hulp uit onverwachte hoek. 

Fietster Anna Heusler deelde op Instagram beelden van een verwarde en compleet uitgedroogde koala die op de weg naar het groepje wielrenners toe kwam gelopen. Ze maakte met enkele vrienden een tochtje door de heuvels nabij Adelaide. Volgens Heusler leek het diertje zelf “om hulp te vragen”. “Hij kwam recht naar me toe toen ik afstapte, waarna hij op mijn fiets kroop en ik hem water gaf.” Op videobeelden is te zien hoe de koala gulzig Anna’s hele bidon met water leegdrinkt. “Dit is het beste wat me ooit is overkomen tijdens een ritje. Wij hebben honderden koala’s gezien, maar dit hebben we een koala nog nooit zien doen. We stopten omdat we hem van de weg af wilden helpen”, vertelt ze tegen het Australische 7news.

Normaal gesproken drinken koala’s maar zeer zelden water. Het meeste vocht krijgen zij binnen via de eucalyptusboom. Daarnaast verbruiken ze weinig energie: een koala slaapt tot wel 18 uur per dag. 

8.000 koala’s gestorven

In de Australische deelstaat New South Wales alleen al zijn meer dan 8.000 koala’s gestorven door de aanhoudende bosbranden. Dat is de schatting van de Australische minister van Milieu, Sussan Ley. Het gaat om zo’n 30 procent van het totaal aantal koalaberen in de deelstaat.

“Dat komt omdat 30 procent van het leefgebied van de koala’s is vernietigd”, zei Ley vorige week. “Maar we weten meer zodra de branden zijn geblust”. De minister noemde de koala “een van onze meest iconische soorten”.

In de deelstaten New South Wales, Victoria en South Australia woeden al wekenlang hevige bosbranden. Rond Sydney is de noodtoestand afgekondigd. In de regio worden ook temperatuurrecords gebroken en is de hoogste alarmfase van kracht. In New South Wales bestrijden zo’n 2.500 brandweermannen het vuur.

Tientallen bewoners raakten al gewond en huizen zijn verwoest. Ook zijn er meerdere doden gevallen.

Een foto die is geplaatst door null (@) op
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.