Deze kleurrijke wolk is eigenlijk een 110 kilometer brede golf vlinders

National Weather Service
The National Weather Service in Boulder keek vreemd op toen ze mysterieuze rode en paarse klodders zagen op hun radarbeelden. Migrerende vogels misschien? Nee. Wel een massale vlindermigratie.

"De radar lichtte op vlak na zonsopgang en de hele massa bewoog over Denver, in dezelfde richting, een beetje zwevend op de lichte wind die dag", vertelt meteoroloog Paul Schlatter van de National Weather Service aan ABC News. Al snel werd duidelijk dat het niet om vogels ging, maar om vlinders, die in een gigantische hoeveelheid samentroepten. Verschillende bewoners hadden de veelkleurige natuurpracht zien voorbijtrekken.

Het ging concreet om een 110 kilometer brede golf vol 'painted lady butterflies' of ook distelvlinders, die doorheen Colorado trokken op hun jaarlijkse migratie voor de gure wintermaanden. "Het moeten er ongelofelijk veel zijn geweest in dat gebied om zo'n stevig signaal te genereren", aldus Schlatter.

Hoe komt het dat het om zo'n aanzienlijke hoeveelheid ging? "De vlinders hebben een serieuze boost gekregen afgelopen lente", legt lepidopterist Sarah Garrett uit. "Warme temperaturen vroeg in het seizoen en veel regenval hebben de bloemrijke planten die vlinders zoeken helpen voeden. Meer planten betekent meer rupsen. Dus ze hebben een goede start gekregen. Ze konden veel vroeger dan normaal beginnen reproduceren."

thinkstock

De distelvlinder is een trekvlinder en komt over de hele wereld voor. Bij ons is de vlinder te zien vanaf mei tot oktober, stelt Natuurpunt.