Deze 10 vogels werden afgelopen weekend meest gespot tijdens grote vogeltelling

De koolmees.
RV De koolmees.
Er heeft een recordaantal mensen deelgenomen aan het ‘Grote Vogelweekend’ van Natuurpunt. Maar liefst 40.823 liefhebbers telden 764.541 vogels in 23.987 tuinen. Volgens de eerste resultaten was de koolmees net als in 2018 de meest gespotte vogel, vóór de huismus en de kauw.  

"We wisten op voorhand dat de meeste winterse vinken en lijsters het al voor bekeken hielden. De koolmees was dan ook een verwachte winnaar", aldus Gerald Driessens, vogelexpert van Natuurpunt. Voor de koolmees is het nog maar de tweede keer dat hij de lijst aanvoert. De huismus bezet de tweede plaats, net voor de kauw.

Achteruitgang

Met gemiddeld 23 vogels van 8 soorten per tuin zet de achteruitgang van het aantal vogels zich wel door. In 2019 waren er 24 vogels van 9 soorten per tuin. Dat zegt echter niets over de trend van die soorten op nationale of Europese schaal. Het verschijnen van vogels in de tuin is vooral weer- en voedselgerelateerd.


"Vogels komen vooral naar de tuin bij grote honger en bij gebrek aan voedsel in de natuur”, klinkt het. Mogelijk speelt nu een combinatie: minder vogels én almaar zachtere winters.  (lees hieronder verder)

De merel.
thinkstock De merel.

De grootste verliezer van 2019, de merel, behield dit keer zijn 8ste plaats. De jongste drie jaar waren dramatisch door herhaalde uitbraken van het usutuvirus, dat ook andere soorten trof. "In 2019 was er geen merkbare uitbraak van het virus en nu werd de merel alweer in 75 procent van de tuinen opgemerkt. Vorig jaar bracht de crash hem naar 72 procent. Die toename kan deels het gevolg zijn van meer aanvoer van wintermerels uit het noorden, maar laat het in de eerste plaats een verademing zijn dat de soort niet nog verder wegzakte."

Het was de 21ste keer dat er vogels geteld werden. Vorig jaar was er ook al een recordaantal vogeltellers: 36.488. Dat record is dus dit jaar meteen verbroken. “Het Grote Vogelweekend is daarmee de grootste publiekscampagne van Natuurpunt en de tellingen lopen nog volop binnen”, aldus Driessens. 

De top 10 in Vlaanderen (tussen haakjes de plaats in 2019)

1. (4) Koolmees 

2. (3) Huismus 

3. (2) Kauw 

4. (1) Vink 

5. (6) Pimpelmees 

6. (5) Houtduif 

7. (7) Turkse tortel 

8. (8) Merel 

9. (10) Ekster 

10. (11) Roodborst. 
16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • oswald billiet

  En toch stel ik vast, hier in Noord W. Vl. dat de mussen zeer zeldzaam zijn. Ik heb er al een jaar geen meer gezien. Evenzo is het met de kraaien, maar die zijn alhier zo goed als uitgeroeid . Ze mogen door jagers worden afgeschoten en die doen dat. In uw lijst worden kraaien niet vernoemd. Wellicht daardoor.

 • emiel wouters

  Waarom geen lijst maken van de vogels die we niet meer te zien krijgen. het gaat toch om de hoeveelheid he. en die lijst is veel groter dan. Dus meer beduidend dan ....

 • Sin Lallemand

  Hier heel veel lieve kauwen , net als musjes en bosduiven. Wat hebben de meesten toch tegen kauwen ? Het is nog steeds de mens die alles wil inpalmen . Niet de kauw , raaf of kraai. Ik merk wel dat de mussen steeds in dezelfde boom zitten . Dus dat zal er ook wel wat mee te maken hebben .

 • Christine Laevers

  De echte winter moet nog komen (als die nog komt). Ik heb hier in Frankrijk ook alleen maar mussen, pimpelmees, koolmees, een merel, een winterkoninkje.De glanskoppen en puttertjes hebben blijkbaar nog voldoende te eten.

 • Karel Van Biezen

  Het is leuk allerlei soorten vogeltjes in de tuin te hebben, doch ze worden bedreigd gebruik van gif door boeren en particulieren en tevens door een teveel aan huiskatten die door hun eigenaars zomaar losgelaten worden en voor de lol tal van dieren afslachten waaronder vogels, reptielen, maar ook vlinders tot zelfs eekhoorns.