De wolf is terug in Nederland

Het lijkt erop dat de wolf nu toch echt terug is in Nederland. Zaterdag is een exemplaar gezien en gefotografeerd langs de N381 ter hoogte van Noord-Sleen, bij Emmen (Drenthe).

De Nederlandse automobilist Jan van der Aa keek vanochtend raar op toen hij vanuit zijn auto bij het dorp Sleen in de noordoostelijke provincie Drenthe een een wolf spotte.

Leo Linnartz van de organisatie Wolven in Nederland spreekt van een "historische dag'' omdat het zeker 150 jaar geleden is dat het dier voor het laatst in het wild in Nederland was.

Op internet gaat de foto rond en hij twijfelt niet aan de echtheid. Dat komt doordat het dier dezer dagen ook net over de grens in Duitsland was gespot. "Dit is de eerste in ons land met goed bewijs'', aldus de wolvendeskundige.

In de jaren tachtig is de wolf in Europa tot beschermde diersoort verklaard. Het dier is sindsdien bezig aan een opmars. Linnartz noemt de terugkeer "heugelijk nieuws''. Het samenwerkingsverband Wolven in Nederland, waarin hij zit, is opgericht om Nederland voor te bereiden op de komst van wolven.

"Of mensen bang moeten zijn als ze er een zien? Ik zeg altijd spring een gat in de lucht en maak een foto. Maar het blijft een wild dier, dus kom niet te dicht in de buurt. Wanneer een wolf in het nauw gedreven wordt, kan hij aanvallen om zichzelf te redden. Maar omdat hij in de loop der eeuwen heeft geleerd om mensen te mijden zal hij meestal proberen te vluchten'', vertelt Linnartz.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.