Exclusief voor abonnees

De vleermuis is de Corona-zondebok, maar is dat ook terecht? “Beschuldig liever jagers en handelaars”

Beeld ter illustratie.
shutterstock Beeld ter illustratie.
Het coronavirus Covid-19 waart rond, en er wordt met de beschuldigende vinger gepriemd naar de hoefijzer-vleermuis die de Chinezen soms eten. Volgens Daan Dekeukeleire, expert bij de vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt, kan de mens beter de hand in eigen boezem steken. “Het zijn wíj die het risico op ziekteoverdracht explosief verhogen.”

Je hebt 6% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels op HLN.be en in de app
 • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Carin Desmet

  Wie dat gelooft gelooft nog in sinterklaas... is op de bevolking losgelaten door machthebbers...

 • joeri gielen

  Maar toch...een vleermuis.....arree hoeveel vlees zit er nu aan zo een beestje, echt de moeite niet om te vangen laat staan op te eten. Heb ook de indruk dat de oorzaak een beetje wordt afgeleid van de echte oorzaak.

 • Debbie De Bruyn

  Het is de schuld van de mens. Wij verpesten alles en waarderen niks.

 • Timothy Vanacker

  Jullie praten allemaal alsof jullie daar al jaren gewoond hebben... in werkelijkheid is het een te verwaarlozen deel van de hele Chinese bevolking die deze dieren soms eten, en het wordt hier al direct veralgemeend naar ‘alle chinezen eten dit en dat’. En koken met water waar jullie niet eens de afwas in zouden doen? Doe eens normaal. Als jullie daar al eens geweest waren zou je nu niet zo’n uitspraken doen.

 • Rudy De Bakker

  Neen, het is en blijft de schuld van de chinezen , mijnheer Daan. In China eten ze alles wat beweegt in de natuur, er bestaat geen enkel dier meer ,dat zij nog niet gegeten hebben,of in een soep gedraaid hebben.