De hond die als bij wonder 12-jarig kind uit lawine kon redden: “Held van de dag”

Speurhond Gétro.
Gendarmerie de la Savoie Speurhond Gétro.
Dat een 12-jarige jongen levend van onder een lawine werd gehaald in La Plagne, in de Franse Alpen, is een mirakel. Het jongetje heeft zijn leven te danken aan speurhond Gétro, die zijn exacte positie kon aanduiden. Zelfs de Franse minister van Binnenlandse Zaken bejubelt de viervoeter.

Het leek een nieuw dramaverhaal te worden van een tochtje skiën buiten de piste: zelf een lawine veroorzaken en vervolgens verzwolgen worden door een gigantische stortvloed aan sneeuw. Gelukkig liep het voor het vermiste 12-jarige knaapje goed af na het bijna fatale familie-uitje. Na 40 minuten kon hij levend van onder de sneeuw worden gered. Ongelofelijk, want de overlevingskansen na een kwartier onder sneeuw zijn miniem. Zéker als de persoon in kwestie geen lawinepieper bij zich heeft, zoals hier het geval was.

Maar de jongen had veel geluk. Zo lag hij net in een positie waar hij kon ademhalen. Maar vooral: er waren Mechelse herder Gétro en zijn baasje, hondenbegeleider van de politie Raphaël Chauvin. 

“Het wonderbaarlijke reddingsapparaat was uiteindelijk de reukcomputer van de hond”, aldus Guy Anciaux van de gendarmerie de Savoie aan France Bleu. 
“Applaus voor dit geweldige paar”, schrijft de politie op Facebook. “Iemand levend onder de sneeuw vinden zonder lawinedetector na 15 minuten is een wonder.” 

Ook de Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner toont zich dankbaar. “Bravo voor deze helden van de dag”, schreef hij.

De jongen maakt het naar omstandigheden goed. Hij ligt ter observatie in het ziekenhuis in Grenoble. Hij komt er met de schrik en een gebroken been vanaf.

Bekijk ook:
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • joan edi

  De extra beloning ; een vette kluif met een roos strikje rond

 • Ivan Gabriels

  Dappere hond,met top baasje.Stomme mensen,die noch altijd het gevaar opzoeken,buiten de piste!

 • Nancy Diegem

  Inderdaad mensDOM en dierenRIJK !!

 • Tony Vanheste

  Idd Annelies 100% eens met jou

 • Mark Verlot

  Volgens mij is dit een Duitse Herder en geen Mechelse of toch zeker een kruising. Goed gewerkt maat!!