Ga naar de mobiele website
^ Top

De grote boze wolf bestaat niet (meer): "We moeten wel weer leren ons vee te beschermen"

Thinkstock
De wolf is terug in ons land. Beangstigend vindt u? Nochtans bestaat de grote boze wolf niet. Die komt enkel voor in het verhaal van Roodkapje. "Wolven zijn bang van mensen en hebben ons meestal opgemerkt voor wij hen kunnen zien", zegt expert Jan Loos. Landbouwers met vee moeten zich wel meer zorgen maken.

De wolf heeft zich door de jaren heen sterk aangepast aan de mens. Hij vindt overal voedsel, stapt door felverlichte tunnels, springt over hekwerk en houdt heel af en toe halt op een parking of een wandelpad. De kans dat we oog in oog komen te staan met het dier, is zo goed als nihil. Dat zegt Jan Loos van Landschap vzw en beheerder van het wolvenmeldpunt in ons land. "We lopen rechtop en zien er zelfverzekerd uit. Dat schrikt wolven af, net als beren. Meestal kiezen ze het hazenpad voor wij hen kunnen zien." 

De middeleeuwse verhalen behoren letterlijk tot het verleden, drukt hij ons op het hart. "Tijdens de laatste vijftig jaar van de vorige eeuw zijn er in Amerika, Europa en Rusland samen slechts zeventien mensen slachtoffer geworden van wolven. De helft daarvan had te maken met hondsdolheid." Tot zestig jaar geleden is er wereldwijd geen enkel geval bekend van een wolf die een mens heeft aangevallen. "Zolang je een wolf niet in het nauw drijft, heb je niets te vrezen. Trouwens: steeds vaker gaan mensen wandelen in gebieden waar wél wolven leven, zoals bijvoorbeeld in Duitsland. We merken niets van hun aanwezigheid, net als de dorpelingen die in wolventerritorium wonen. Op voorwaarde natuurlijk dat we ons vee goed beschermen."

's Nachts

En daar wringt het schoentje. "We zijn het inderdaad vergeten ons vee goed op te hokken", zegt Loos daarover. Vooral schapen- en geitenhouders zullen zich moeten aanpassen. Hoe? Door hekwerk te plaatsen bijvoorbeeld, door het vee af te schermen door middel van een beek of sloot. Of schapen en geiten in de nabijheid van een woning te laten grazen. "En als het donker wordt, doe je het vee best op stal. Wolven jagen voornamelijk tijdens de schemering of 's nachts." Ook waakhonden, niet te verwarren met herdershonden, kunnen helpen. Als er toch een schaap of geit gedood wordt, is het zaak het kadaver onmiddellijk op te ruimen.

Richt de wolf schade aan, dan voorziet de overheid in Italië en Duitsland nu al een compensatie.

Slaag je er toch in een wolf te spotten in Vlaanderen of de Ardennen? Dan ben je eerst en vooral een geluksvogel. Het Meldpunt vraagt ook om zeker foto’s en de locatie door te geven.

Meer over33 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Ronald Boudewijns

  en wat moet “roodkapje” nu???? de boze wolf is terug.....

 • Roger Wellens

  Het moet zijn de grote boze wolf "bestond" niet meer, want hij was er niet, nu dus wel. De impact op de veestapel door wolven is zeer erg, vraag maar na wat er aan de hand is in Frankrijk met meer dan 10.000 gedode dieren per jaar.

 • Bob(Robert) Bruyland

  De grote boze wolf bestaat niet meer,WEL DUS

 • danny verbeeck

  Zelfs kippen of konijnen kan je al niet meer houden. Door de verstedelijking in gemeentes , natuurplunderaars ,... Zij worden gepakt door marters, vossen , hermelijnen,.... Stop de bouwwoede en hou die van 't groen in toom. Natuur in Vlaanderen is... er niet meer . Een regelrechte schande .Rony heeft gelijk

 • Rony Bekaert

  Waar in het verstedelijkt Vlaanderen ? Zou er plaats zijn voor een wolf om nog maar te zwijgen over een roedel !! Als dat dier hier per toeval is terechtgekomen dan zal het even rap weer verdwijnen !! Tenzij onze groene natuurvorsers het een beetje gaan helpen ..... En wat varkenskadavers gaan voeren zoals met de Spaanse gier !!!

Meld een bug