David Attenborough waarschuwt: "Oceanen nooit tevoren zo erg bedreigd als nu"

David Attenborough.
BBC NHU 2017 David Attenborough.
Het gaat niet goed met het leven in de oceanen van onze planeet. Volgens de wereldberoemde documentairemaker  David Attenborough zijn de zeeën nooit tevoren zo erg bedreigd als vandaag. In de laatste aflevering van Blue Planet II toont Attenborough de desastreuze schade die de mens aanricht. Van klimaatverandering over plastiekvervuiling en overbevissing tot hinderlijk lawaai.

De oceanen zijn een vitaal onderdeel van ons globaal ecosysteem, stelt Attenborough, wat maakt dat alle toekomstige leven op aarde zal afhangen van het menselijke handelen. Vandaag staan de zeewateren onder de grootste bedreiging ooit in de hele geschiedenis, waarschuwt de natuurliefhebber, zondagavond op de BBC in de laatste episode van de documentairereeks Blue Planet II.

Uit Blue Planet II: een koraalrif in Fiji.
BBC/Alex Mustard 2017 Uit Blue Planet II: een koraalrif in Fiji.

Attenborough kreeg in het verleden weleens de kritiek te slikken dat hij te licht zou stappen over de menselijke verwoestingen van onze planeet. Zondag zal hij dat onderwerp alvast een hele uitzending lang aanpakken.

"Jarenlang dachten we dat de oceanen zo uitgestrekt waren en dat er zo oneindig veel bewoners waren dat niets wat we deden er een effect op kon hebben. Maar nu weten we dat dat verkeerd was", zegt Attenborough. "Het is nu duidelijk dat onze handelingen een aanzienlijke impact hebben op 's werelds oceanen. Ze worden vandaag bedreigd als nooit tevoren in de menselijke geschiedenis. Veel mensen geloven dat de oceanen een crisispunt hebben bereikt." Hij besluit: "We hebben natuurlijk de verantwoordelijkheid om goed te zorgen voor onze blauwe planeet. De toekomst van de mensheid, en van alle leven op aarde, hangt nu van onszelf af."

BBC NHU 2017

De productie van Blue Planet II zegt dat ze in de reeks niet buiten de kwalijke impact van de mens op de zeeën kon. "Dat zou geen waarheidsgetrouwe weergave zijn. We tonen het gewoon zoals het is, en dat is best choquerend", klinkt het. Zoals de albatroskuikentjes die sterven omdat ze plastiek opeten, dat hun ouders voor voedsel aanzien. Té vreselijk om uit te zenden, vonden de makers zelfs. Of zoals het Great Barrier Reef, dat de ploeg vorig jaar filmde en dat op schrijnende wijze aan het verbleken is door de klimaatopwarming, die de temperaturen van het zeewater doet stijgen. Ook op Antarctica, waar de situatie eveneens aan sneltempo aan het veranderen is.

Gelukkig is er ook wel beter nieuws, met de heropleving van de potvissen in Sri Lanka en van het haringbestand in Noorwegen, met dank aan menselijke maatregelen. Maar we zullen moeten blijven inspanningen leveren voor de oceanen, is de duidelijke boodschap.

BBC/Rachel Butler5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • danny verbeeck

  Zolang bedrijven en politici er geld aan verdienen ( lelijk woord in deze context), gebeurt er niets .De gewone man , vrouw en kinderen moeten het bekopen. Zij die door geldgewin hun inkomen verhogen op een moorddadige manier, weten niet dat zij , hun gezin, nabestaanden,vrienden , .. in de kijker staan.

 • Gilbert Vermeersch

  Beste David, de ganse politieke wereld weet het, de Groenen inbegrepen, dat is gebleken uit de documentaire "beerput- Nederland" maar ons soort politiekers geven niet thuis..

 • Clement Asselman

  Hoeveel honderden jaren leeft die al, dat hij dat allemaal weet?

 • mike vanginderen

  En wat gaan ze eraan doen?Alles gaat door tot de laatste druppel olie is opgepompt.

 • Marco Maerten

  Een ander verontrustende vaststelling is het uitsterven van plankton dat een basis is van leven voor vissen,maar ook verantwoordelijk is voor 70% van de zuurstofproduktie op aarde!