Chinese lerares (65) heldin voor honderd honden

Yang Xiaoyun redt voor ruim 1000 euro honderd honden van een gruwelijke dood
AFP Yang Xiaoyun redt voor ruim 1000 euro honderd honden van een gruwelijke dood
Een gepensioneerde lerares is de reddende engel voor honderd honden in het zuidwesten van China. Vlak voor de start van het jaarlijkse hondenvleesfestival in Yulin kocht Yang Xiaoyun (65) voor ruim 1000 euro de dieren, om ze te behoeden voor een gruweldood.

Als Yang er niet was geweest, waren de dieren geslacht. De 65-jarige vrouw reisde ruim 2.400 kilometer om het welzijn van de honden in Yulin te verzekeren.

Al jaar en dag redt Yang het leven van hulpeloze dieren. Ze verkocht haar huis en huurt nu ruimtes om de geredde dieren onderdak te bieden. Ze maakt maaltijden voor de dieren en noemt ze haar 'kinderen'. Op dit moment zorgt Yang voor 1.500 honden en 200 katten, volgens India Times.  

Protest
Yang is niet de enige die protesteert tegen de eeuwenoude traditie. Steeds meer inwoners van China gruwelen van het jaarlijkse evenement. Tien activisten met spandoeken werden weggejaagd bij het gemeentehuis van Yulin en ruim vier miljoen mensen tekenden een online petitie tegen het feest, volgens de BBC.  

Vandaag gaat het jaarlijkse hondenvleesfestival van start. Bij het feest worden 10.000 trouwe viervoeters geslacht om het begin van de zomer te vieren. Het gaat vaak om afgedankte huisdieren en zwerfhonden. Volgens de organisatie worden de dieren op een humane manier gevild.

Tientallen honden zitten opgekropt in een kooi tijdens het festival
AP Tientallen honden zitten opgekropt in een kooi tijdens het festival