China laat reuzenpanda vrij in het wild

THINKSTOCK
Donderdag werd in de Chinese provincie Sichuan de twee jaar oude panda Hua Jiao vrijgelaten in het wild. Het is de vijfde panda die in gevangenschap werd grootgebracht om nadien de wijde wereld ingestuurd te worden.

Hua Jiao maakt deel uit van een Chinees kweekprogramma dat de krimpende pandapopulatie een duwtje moet geven. Ze werd vrijgelaten in het Liziping Natuurreservaat: een park van bijna 48.000 hectaren groot.

De panda doorliep een twee jaar durend trainingsprogramma waarin ze moest leren om zelf haar eten en drinken te zoeken. Woensdag werd ze voor de laatste keer fysiek onderzocht, vooraleer ze klaar werd bevonden om haar avontuur in het wild aan te gaan.

"Hua Jiao behaalde alle doelstellingen van de wildernistraining en ze is een absolute primus. We hopen nog meer kunstmatig gekweekte panda's in het wild te kunnen uitzetten in de hoop de genendatabank van de lokale pandagemeenschap te diversifiëren," zei Huang Yan, hoofdingenieur van het Conservatie- en Wetenschapscentrum voor Reuzenpanda's in China.  

Hua Jiao treedt in de voetsporen van haar broer Tao Tao die in 2012 werd vrijgelaten. Sinds 2006 laat China vijf panda's (inclusief Huao Jiao) die in gevangenschap werden gekweekt vrij in het wild. Twee van de vrijgelaten dieren zijn overleden. De andere drie stellen het voorlopig goed.

Reuzenpanda's zijn één van de meest bedreigde diersoorten ter wereld. Op dit ogenblik leven er amper 2000 panda's in het wild. De meesten van hen bevinden zich in Sichuan in het noordwesten van China.