China kweekt varkens zo groot als ijsberen

Een varkensboerderij in China.
REUTERS Een varkensboerderij in China.
In het zuiden van China leeft een varken dat zo groot is als een ijsbeer. Het beest is 500 kilo schoon aan de haak en maakt onderdeel uit van een kudde die speciaal wordt gefokt om uit te groeien tot gigantische exemplaren, meldt zakenwebsite Bloomberg. Een “normaal” vleesvarken weegt rond de honderd kilo.

Het fokprogramma is een van de maatregelen die de Chinezen nemen om het enorme tekort aan varkensvlees op te lossen. Door een aantal uitbraken van varkenspest is volgens schattingen de veestapel gehalveerd en zijn de prijzen naar recordhoogten gestegen. Via eerdere fokprogramma's is het gemiddelde gewicht van een Chinees varken al toegenomen tot ongeveer 200 kilo. Doel is de beesten zo groot mogelijk te krijgen, om zo een maximale vleesopbrengst te generen.

De Chinese vicepremier Hu Chunhua waarschuwt dat de varkensvleestekorten in zijn land alleen maar toenemen. Hij verwacht een jaarlijks tekort van 10 miljoen ton. Dat is meer dan er nu jaarlijks wereldwijd wordt verhandeld. Reden te meer om de productie in China flink op te krikken, aldus Chunhua.
44 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • michel De Blay

  @Marie Jeanne Robert. Dat is per Chinees maar een half knorretje???In België zijn het 300 miljoen kippen, 11 miljoen varkens, 920000 runderen, 800000 kalkoenen, 14000 schapen en 6000 paarden. en dat voor een bevolking die eigenlijk maar zo groot is als een Chinese stad.

 • Marie Jeanne Robert

  Gewoon overbevolking. Per jaar slacht China 600.000.000 varkens!!! Dat kan je toch niet meer normaal vinden

 • Theo Deweerdt

  Toen wij jong waren bestonden er ook al varkens van meer dan 300 kg. Heb nog een foto van zo’n dier met de fiere eigenaars.

 • Kristine Delacourt

  Schitterende strategie: hier de boeren zo hard pesten tot ze er massaal de brui aan geven en dan volledig van China afhankelijk voor ons kotteletje.

 • Paul Vandekerckhove

  De varkenskwekers hier zullen er wel aan denken .