Canada neemt nieuwe maatregelen om ernstig bedreigde walvis te beschermen

Een noordkaper. Wereldwijd zijn er nog slechts zo'n 400 noordkapers in leven.
thinkstock Een noordkaper. Wereldwijd zijn er nog slechts zo'n 400 noordkapers in leven.
De Canadese regering heeft gisteren een reeks nieuwe maatregelen aangekondigd om de noordkaper, een walvis in Atlantische Oceaan en een bedreigde diersoort, te beschermen. De maatregelen komen er na de dood van zes noordkapers begin juni in de Saint Lawrencebaai.

Minstens drie van die overlijdens zijn te wijten aan botsingen met schepen, verklaarde Marc Garneau, de Canadese minister van Transport.

De nieuwe maatregelen gaan vandaag van kracht. Zo wordt onder meer de zone in de Saint Lawrencebaai uitgebreid waar schepen tijdens de maanden wanneer noordkapers aanwezig zijn niet sneller dan 10 knopen (19 kilometer per uur) mogen varen.

Deze maatregelen komen bovenop de recente versterking van de luchtbewaking van de ministeries van Transport en Visserij en Oceanen. Er zullen 24 controlevluchten per week plaatsvinden in plaats van 7, als het weer dat toelaat ten minste.

Volgens schattingen van de Canadese regering zijn er wereldwijd nog slechts 400 noordkapers. 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • dirk de smet

  ze hebben zeker de chinezen binnen gehaald dan is er geen probleem meer,maar niemand durft op te treden tegen hun praktijken,halve maatregelen dus ,en zo is het voor alle dieren waar momenteel op gejaagd en gestroopt word,wie men kan pakken op daden direct afknallen of kelderen,,maar dan word het te heet,embargo tegen de jappen geen invoer meer van geen enkel product overal te wereld,het zal rap stoppen

 • Kristiaan Boschman

  Proficiat voor dit Canadese initiatief. Als Japan nu ook stopt met het afschieten van honderden walvissen per jaar onder het leugenachtige mom van wetenschappelijk onderzoek, (zelf vastgesteld op de vismarkt in Tokyo dat walvisvlees verkocht word) zal de populatie zich hopelijk binnen een aantal decennia een beetje herstellen. Ze hebben eerst alle blauwvintonijn uitgemoord, de geelvintonijn is ook al bijna op. Naast plasticvervuiling is het leegvissen van de oceanen een ecologische ramp.

 • Yves Pinoy

  Goed initiatief maar hopeloos te laat nu Japan terug de commerciële vangst hervat.

 • Robert De Meulder

  Eindelijk zijn er nog mensen met gezond verstand.Is er een rekening waar ik mijn bijdrage kan storten?

 • Jean Goyvaerts

  Goed initiatief, het is al dramatisch gesteld met de biodiversiteit