Ga naar de mobiele website
^ Top

Canada gaat 400.000 zeehonden doden

Zeehondenjagers in Canada mogen dit jaar weer 400.000 zadelrobben doden voor hun bont en vlees. Dat heeft het Canadese ministerie van Visserij laten weten. Het besluit heeft tot een woedende reactie van dierenbeschermingsorganisatie IFAW geleid.

Vorig jaar mochten er ook al 400.000 zeehonden gedood werden, het jaar daarvoor waren dat er 70.000 minder. Veruit het grootste deel van de zadelrobben wordt doodgeknuppeld voor de commerciële jacht. Met het vlees en de vacht worden vele miljoenen verdiend. Ook mogen net als vorig jaar 8.200 klapmutsen (een soort zeehond) worden gedood.

Het Internationaal Fonds voor Dierenwelzijn (IFAW) noemde de onveranderde quota woensdag onverantwoordelijk. Wetenschappers van de Canadese regering hebben de bovengrens op 300.000 zadelrobben gelegd, zegt de organisatie, die de jacht het liefst helemaal zou verbieden.

Minder baby's
Het gebrek aan zee-ijs leidt tot de geboorte van minder zeehondenbaby's waardoor de populatie sterk is uitgedund. 98 procent van de gedode zeehonden is jonger dan drie maanden.

Wereldwijd worden er jaarlijks in verscheidene landen zo'n 900.000 zeehonden gedood. In Canada is de jachtopbrengst het grootst, daarna volgt Namibië. Daar worden jaarlijks ongeveer 85.000 dieren gedood.

Meer over


Meld een bug