Bultrug zwemt voor ogen echtpaar vrijheid tegemoet

Een Nederlands echtpaar heeft gisteravond wellicht het meest unieke moment uit hun leven beleefd. Een doodverklaarde bultrug in de Oosterschelde zwom precies voor hun ogen de vrijheid tegemoet.

Het vijf meter lange dier, dat de afgelopen dagen in de Oosterschelde zwom en de uitweg niet kon vinden, liet zich meestromen met het afgaand tij. Eenmaal door de Oosterscheldekering kwam het in beweging, spoot nog eenmaal een teug adem van twee meter de lucht in en koos daarna het ruime sop van de Noordzee. En dat allemaal voor de ogen van het echtpaar, dat geen idee had van de drukte rondom de bultrug.

Het koppel, dat liever anoniem wil blijven, is op vakantie in de provincie Zeeland en had het Deltawerken-informatiecentrum Neeltje Jans bezocht. Ze stopten nog even op de kering en zagen uitgerekend de vijf meter lange bultrug er door zwemmen. "Het was prachtig om te zien. We zijn thuis meteen op internet gaan kijken of we iets over het dier konden vinden. We kwamen erachter dat het heel belangrijk is wat we zagen en hebben meteen contact opgenomen met SOS Dolfijn", zo vertelden ze aan Jolanda Meerbeek, hoofd van het kennis- en opvangcentrum SOS Dolfijn voor gestrande bruinvissen en dolfijnen.

De Oosterscheldekering is 8 kilometer breed, maar de pijlers maken het voor de bultrug lastig om terug te zwemmen.
ANP De Oosterscheldekering is 8 kilometer breed, maar de pijlers maken het voor de bultrug lastig om terug te zwemmen.

Geluk
De medewerkers van SOS Dolfijn lopen al de hele dag op wolken van geluk. "De situatie was echt zorgelijk. De kans was groot dat het dier zijn weg niet terug kon vinden of niet nog een keer tussen de pijlers van de kering door durfde te zwemmen", zegt Meerbeek aan onze collega's van het Algemeen Dagblad. "De scenario's die dan overblijven zijn allerminst gunstig. De Oosterschelde is te klein voor de bultrug, er is niet genoeg voedsel en veel vaarverkeer. Ook konden we niet naar het dier toe, dan krijgt het alleen maar meer stress."

De Oosterschelde is vandaag nogmaals afgezocht om te kijken of de baleinwalvis echt uit de kering is gekomen. "De boot van Rijkswaterstaat heeft hem nergens aangetroffen. Ik weet zeker dat ze hem gevonden hadden als hij er nog was", zegt Meerbeek. "Daarnaast klopte de verklaring van de toeristen tot op de kleinste details."

Uitweg
Het is voor het eerst dat er een bultrug in de Oosterschelde terecht kwam. Voorkomen dat er nog eens een walvis vast komt te zitten is volgens SOS Dolfijn onmogelijk. "De kering is open, in feite kan alles in en uit zwemmen. Het belangrijkste blijft het dier met rust laten, zodat het zelf zijn uitweg vindt."

De walvisredders denken dat de bultrug achter een school vissen aan ging en in de Oosterschelde terecht kwam. "Eenmaal zijn buikje vol gegeten ging hij weer", grapt Meerbeek. "Dit blijft een bijzonder verhaal, dat gelukkig goed is afgelopen."