Brussels Gewest verbiedt enkele kattensoorten

Een Scottish Fold: een vouwoorkat.
getty Een Scottish Fold: een vouwoorkat.
Hybridekatten en vouwoorkatten zijn voortaan verboden in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Dat heeft Brussels staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) beslist na advies van de Raad voor Dierenwelzijn, zo meldt La Dernière Heure.

Het fokken, verkopen, kopen en houden van hybridekatten en katten van het Scottish Fold-ras wordt verboden, zo staat in de eerste versie van een goedgekeurd voorontwerp. Hybridekatten zijn het resultaat van het gedwongen kruisen van huiskatten en verwilderde soortgenoten. Het gaat specifiek om katten van het Savannah-ras (kruising met een Afrikaanse serval) en katten van het Bengaalse ras (kruising met een Aziatische luipaardkat). Hun gedrag is niet aangepast aan het leven in gevangenschap. Daarnaast kampen ze ook nog met onvruchtbaarheid of is hun drachtperiode anders dan die van huiskatten. Die problemen veroorzaken vaak agressie. 

Ook de Schotse vouwoorkat (Scottish Fold), populair bij vloggers en celebrities op sociale media, wordt verboden.  De Scottish Fold is eveneens bijna altijd een hybridekat, het resultaat van een kruising tussen een vouwoorkat en een kat zonder gevouwde oren. 
 De vouw in hun oortjes ontstaat ongeveer vier weken na hun geboorte. Het gaat om een genetische mutatie van het kraakbeen, wat zorgt voor een vergroeiing in de oren. Maar die afwijking kan ook tot vergroeiingen in de poten en/of staart leiden.  Voor de katten leidt de aangeboren misvorming tot zware pijnen en chronische artritis.

“Een kat is geen speelgoed”
“Ik begrijp dat sommigen deze kattensoorten heel schattig vinden, maar deze katten lijden heel erg en dat moeten we vermijden. Een kat is geen speelgoed. Omdat we de gezondheid van de dieren vooropstellen, voeren we dit verbod in. Zo bewaken we, onderbouwd met wetenschappelijk advies, het welzijn van alle dieren”, zegt staatssecretaris Debaets in een reactie aan het persagentschap Belga.

Kattenbaasjes die een Savannah, een Bengaal of een vouwoorkat hebben, moeten dit verplicht melden aan de Brusselse overheid. De diensten zullen dan een vergunning verlenen. Ook moeten ze - zoals alle katten in het Brussels Gewest - gesteriliseerd worden.

Brussels staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V).
BELGA Brussels staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V).55 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gaston FOUBERT

  @Jan Heyvaerts, blaasstenen of -gruis is NIET typisch voor foldjes, alle gecastreerde katten kunnen die krijgen; er bestaat speciale voeding voor. Als jouw kat een probleem heeft met artritis kijk je best haar stamboom eens na, mogelijk is er vroeger 'fold op fold' gekweekt. Wanneer alles volgens de regels verloopt is er totaal geen probleem.

 • Robin Demey

  Probleem bij honden is nochtans veel erger. Mops en dergelijke hebben constant hoofdpijn...

 • Robert DE REU

  Het probleem is zeer eenvoudig, wil je b.v. zo een hangoorpoesje overigens volledig officieel erkend kattenras, wel koop zo een katje bij een officiele geregistreerde fokker, die weten al te goed wie met wie mag paren, een kennis van mij heeft zo een poes, heb even nagevraagd en is nu 12 jaar en kerngezond en heeft destijds ook een behoorlijke duit gekost. Koop zo een poes nooit bij een zgz broodfokker, dan loop je risico en ook het poesje.

 • nicole degens

  groot gelijk

 • Ivan Willems

  En gelijk hebben ze in Brussel. Wat zijn sommige mensen toch egoïstische beulen. Om maar uit te pakken en de dikke nek uit te hangen. Deze dieren zien wel af en lijden mijn. Niet te te geloven in wat mensen in staat zijn.