Broodfokkers die doodzieke pups verkochten, mogen toch nog dieren houden

rv
De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft de zaakvoerders van hondenspeciaalzaak Puppy House in Boechout vandaag vrijgesproken voor een grootschalige oplichting met puppy's uit Oost-Europa. Puppy House en zijn zaakvoerders Mathieu C. en Louisa T. kregen wel een boete van 3.000 euro voor inbreuken op het dierenwelzijn. De rechtbank legde hen geen verbod op voor het houden van dieren, maar verklaarde wel een vermogensvoordeel van 191.000 euro verbeurd.

Dierenrechtenorganisatie GAIA was in 2014 naar het gerecht gestapt, nadat ze verschillende klachten had ontvangen over Puppy House, het vroegere Dierenplezier. Klanten voelden zich opgelicht, omdat de aangekochte puppy's een ziekte of erfelijke aandoening bleken te hebben. Sommigen waren zelfs overleden.

De hondjes bleken afkomstig te zijn uit Oost-Europa. Ze werden bijeen gebracht in verzamelcentrum Dogs & Co in Tsjechië, waar Louisa T. eigenaar van was, en vervolgens op transport gezet naar Boechout.

Valse paspoorten

Volgens het openbaar ministerie werden de klanten misleid over de herkomst van de dieren. De burgerlijke partijen dachten dat ze een hondje van Belgische afkomst kochten en op sommige hondenpaspoorten was de vermelding van Dogs & Co zelfs overplakt met een zelfklever.

De rechtbank merkte echter op dat de paspoorten duidelijk een buitenlandse oorsprong hadden en dat de burgerlijke partijen zelf hadden aangegeven dat ze de documenten niet of slechts vluchtig bekeken hadden. Van een 'listige kunstgreep' was volgens de rechtbank geen sprake.

Te jong, te zwak

De beklaagden werden vrijgesproken voor oplichting, maar wél schuldig bevonden aan verschillende inbreuken op de dierenwelzijnswet. Zo werden 382 honden vanuit Tsjechië op transport naar Boechout gezet, terwijl ze jonger waren dan acht weken en dus nog te jong en te zwak waren om vervoerd te worden. De hondjes waren ook niet ingeënt tegen rabiës.

Puppy House en zijn zaakvoerders beriepen zich op onwetendheid, maar de rechtbank oordeelde dat ze gelet op hun jarenlange ervaring beter hadden moeten weten en verweet hen uit puur winstbejag gehandeld te hebben. Om die reden werd ook de opbrengst van de 382 puppy's verbeurd verklaard, rekening houdend met een minimumprijs van 500 euro per hondje.

"Ik vrees dat Puppy House gewoon doorgaat met mensen doodzieke pups aan te smeren."

Michel Vandenbosch, GAIA

"Onverbeterlijke figuren"

GAIA reageerde niet ontevreden op het vonnis. "Nooit eerder werd een grootschalige invoerder van Oost-Europese pups veroordeeld tot een verbeurdverklaring wegens de illegale verkoop van te jonge pups. Dat zal bij Puppy House aankomen als een uppercut. Als signaal kan dat tellen. Maar wij hadden liever gezien dat de rechter hen bovendien een verbod om nog dieren te houden, had opgelegd. Ik vrees dat we te maken hebben met onverbeterlijke figuren, die in de handel in pups uit Oost-Europa een bron van groot en gemakkelijk geldgewin gevonden hebben en dat Puppy House gewoon doorgaat met mensen doodzieke pups aan te smeren", stelt voorzitter Michel Vandenbosch.

De burgerlijke vordering van GAIA werd afgewezen bij gebrek aan persoonlijk belang. Ook de zeven hondeneigenaars grijpen naast een schadevergoeding, omdat de beklaagden werden vrijgesproken voor oplichting.

Michel Vandenbosch
photo_news Michel Vandenbosch4 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • aaron lammens

  Dit is belgië ze laten ze vrij rondlopen totzolang ze maar betalen de belgische staat ontvangt liever inplaats van zulke personen op te sluiten

 • Kelly Van Thurenhout

  Heb over weken ook hondje gekocht.. Is spijtig genoeg gestorven. Ze had parvovirus. Overgeven en diaree.. ze lag aan het infuus bij Dierenarts. Ze was te zwak... en spijtig genoeg overleden! En toch kunnen ze nog altijd honden verkopen.... bravo ! Snapt ge toch ni??

 • Mathisja Viaene

  Moest het aan mij liggen ze zouden er nooit nog mogen verkopen. Ze zien de dieren niet graag puur voor het geld ze weten niet wat het is om een hond te verliezen kheb zelf al een cavaliertje fleur moeten afgegeven het is verschrikkelijk ecgt waar ik hou nog meer van dieren dan van mensen die dit doen!!!!

 • Christel Van Assche

  Wat een schande, ik kan mijn ogen niet geloven. De wet is vaag hierover, maar de rechters konden door rechtspraak deze wanpraktijken krachtig en kordaat naar recht herleiden. Dit is een gemiste kans om eindelijk deze schande aan te pakken, zucht.