Broederliefde: dit is de mooiste dierenfoto van het jaar

David Lloyd - Wildlife Photographer of the Year
Een hartverwarmende foto van twee leeuwen die elkaar begroeten door hun neuzen tegen elkaar te drukken, kreeg de publieksprijs in de fotografiewedstrijd Wildlife Photographer of the Year. Het was de Londense fotograaf David Lloyd die het bijzondere moment op de gevoelige plaat wist vast te leggen.

De foto ‘Bond of Brothers’ (vrij vertaald als ‘de band tussen broers’) maakt deel uit van een reeks van 25 foto’s die geselecteerd werden door het Natural History Museum in Londen uit 45.000 inzendingen. 16.000 mensen kozen het portret van de leeuwen als de mooiste foto uit de reeks. 

De twee volwassen mannetjes, vermoedelijk broers, begroetten elkaar zo’n 30 seconden lang voor ze zich neervlijden. Zo’n lange begroeting is vrij ongewoon, dus fotograaf David Lloyd was verheugd dat hij getuige was van het bijzondere moment.  “Het beeld illustreert de emoties en gevoelens van dieren en benadrukt dat die niet enkel voorbehouden zijn voor de mens. Het is iets waarvan ik denk dat mensen beter op de hoogte moeten zijn, voor het heil van alle dieren.”

“Leeuwen zijn individuen met complexe sociale banden en Davids winnende foto biedt een inkijk in hun wereld. Ik hoop dat de empathie en verwondering die deze foto opwerkt meer mensen zal inspireren om actie te ondernemen voor de bescherming van de natuur”, zegt Michael Dixon, directeur van het museum.

Lloyds foto zal nog tot 30 juni een prominente plaats krijgen op de Wildlife Photographer of the Year’-tentoontstelling in het Natural History Museum in Londen.
35 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Claes

  Mooi om in te kaderen voor in de living ofzo. Kan je deze ook in betere resolutie krijgen zodat hij uitvergroot zou kunnen worden.

 • Daisy De Smedt

  Wat een ongelooflijke mooie foto. Prachtig gewoon.

 • Emily Toby

  @gaston, daar ben je mis in. Leeuwen vermoorden elkaars welp, als er te kort aan voedsel is. Of een leeuw/leeuwin van een andere roedel. Maar dat is uit jaloezie, niet zodat die zich kan voortplanten. Leeuwen hebben altijd genoeg aan vrouwtjes, de mannetjes vechten met elkaar om dominantie te tonen, maar zelden vermoordden omdat hun roedel hun familie is. En welp uit een roedel word enkel vermoord door een andere roedel leeuwen.

 • yasmina de soete

  @gaston serieus ? En wat denk je dat de mens dan doet ? Wij eten ook vlees, planten ook voort om ons eigen bloed verder te zetten enz... ik denk dat de mens in vele opzichten gevaarlijker is dan de leeuw....

 • Gaston FOUBERT

  Maar leeuwen vermoorden welpen van anderen om met de leeuwin te kunnen paren en hun eigen bloed verder te zetten, en ook om hun territorium uit te breiden. "The lions of Sabi Sands" en andere zijn de moeite om eens te bekijken, dan zie je hoe wreed leeuwen kunnen zijn.