Brief aan koning Filip: "Vervang uw grasvelden door bloemen voor de bijen"

photonews/screenshot VTM Nieuws
Een tuinconsulent uit Brugge vindt dat koning Filip te veel grasvelden heeft, waar beter bloemen zouden staan voor de bijen. Louis De Jaeger heeft de koning daarover een brief geschreven."Ik vraag maar een kleine geste. Ik denk wel dat ze het zullen doen", zegt De Jaeger. "Ik zou niet weten waarom ze het niet zouden doen."

De gigantische grasvelden rond het kasteel van Laken zijn een doorn in het oog van de tuinconsulent. "Er is een massale bijensterfte", legt De Jaeger uit. "Tachtig procent van alle landbouwgewassen zijn volledig afhankelijk van bijen. Als bijen de plantjes niet bevruchten, zullen mensen met een stokje van plant naar plant moeten gaan om die te bevruchten."

Geen koffie of chocolade meer

De bijen sterven door het grote gebruik van pesticiden en te eenzijdige landbouw. En als er te weinig bijen zijn, dreigen sommigen etenswaren zelfs te verdwijnen. "Zonder bijen zullen we geen groenten en fruit meer kunnen eten, maar ook geen koffie of chocolade. Want ook daar zijn bijen voor verantwoordelijk."

Het paleis heeft nog niet gereageerd op de oproep.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.



65 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • guido vermeyen

  een kerselaar is zelfbestuivend heb ik gelezen op het begeleidende brochure...heb ook gemerkt dat bij fruitbomen, geen enkele bij te bespeuren viel...en alles stond in bloei...

 • Gerard Braeckmans

  Men zou ook alle voetbalvelden kunnen beplanten en bezaaien met bloempjes. Dat zijn ook al vele hectares die dan nuttig kunnen besteed worden en op die manier gaan zorgen voor minder lawaaihinder, filevorming, milieuschade, politie-inzet, vandalisme, dronkenschap en minder geleuter op televisie over hoe iemand een bal naast het doel kan schieten.

 • Benny Coomans

  zijn grasvelden? neen de onze

 • didier de coster

  het koningshuis én bestuiving , hallo kroket , hm hm

 • Karl Huysmans

  Kunnen we de koning ook niet vervangen door een plant.