Braziliaanse tandarts schiet met bende illegale plezierjagers duizend jaguars af (maar nu is hij gevat)

De jagersbende maakte duizenden beschermde dieren buit, waaronder deze jaguar in 2016.
Privéfoto/Federale Politie Brazilië De jagersbende maakte duizenden beschermde dieren buit, waaronder deze jaguar in 2016.
De Braziliaanse autoriteiten hebben een bende illegale jagers in hun nekvel gegrepen. De conversaties van het groepje schietgrage stropers werden in de maanden voor hun arrestatie door de politie afgeluisterd. Een van de mannen stak er daarbij met kop en schouders bovenuit. Tandarts Temistocles Barbosa Freire pochte meer dan duizend jaguars te hebben afgeknald.

In totaal zijn zeven mensen opgepakt. In de drie maanden dat de jagersbende in de gaten werd gehouden - door hun telefoons te hacken en foto's en video's te downloaden - ontdekte de federale politie dat ze verantwoordelijk waren voor de dood van duizenden dieren in de noordwestelijke regio Acre. Vaak ging het daarbij om beschermde soorten, waaronder jaguars, capibara's, halsbandpekari's en roodspiesherten, melden diverse Braziliaanse nieuwssites.

Verboden

Van het langst meedraaiende lid van de bende, een tandarts luisterend naar de naam Temistocles Barbosa Freire, wordt aangenomen dat hij sinds 1987 zeker duizend jaguars heeft geschoten. De bende zou daarbij het geluid van een typisch Braziliaanse trommel (de cuica) hebben gebruikt om de dieren te lokken, ook honden werden ingezet als lokaas. De jacht op de grootste en sterkste katachtige van Zuid-Amerika is echter ten strengste verboden.

Ook in de omringende landen, waaronder Argentinië, Colombia, Honduras, Frans-Guyana, Nicaragua, Panama, Paraguay, Venezuela en Suriname is het dier beschermd. Het zevental wordt nu aangeklaagd voor de illegale jachtpartijen en het zonder vergunning gebruiken van vuurwapens. Afhankelijk van hun aandeel in de jacht wacht de opgepakte mannen een celstraf en/of boete.

De jaguar is in Zuid-Amerika grotendeels beschermd, maar daar hadden de jagers geen boodschap aan.
Privéfoto/Federale Politie Brazilië De jaguar is in Zuid-Amerika grotendeels beschermd, maar daar hadden de jagers geen boodschap aan.

Verslaafd aan de jacht

Ik ben verslaafd’’, valt te horen in een van de opnames die de Braziliaanse politie van Freire maakte. De tandarts stak zijn liefde voor de jacht niet bepaald onder stoelen of banken. “Dit is mijn verzetje’’, klonk het. “Ik drink niet, maar doe dit voor de lol.’’ Freire liet ook weten er flink wat geld aan te besteden en soms dagen achtereen op jacht te gaan. “Ik heb 250 tot 300 realen aan diesel uitgegeven, maar morgen ga ik weer, omdat ik verslaafd ben.’’

Onder de opgepakte stropers zijn, naast Freire, ook een aantal andere hooggeplaatste figuren, zoals een arts, een gerechtelijk medewerker en een gevangenbewaarder. Maar ook een elektricien en een boer mochten hun moordlust in het clubje botvieren. Freires aandeel in de lijst met slachtoffers zet de beruchte ‘prestaties’ van een van zijn vakgenoten volledig in de schaduw. 

Leeuw Cecil 

De Amerikaanse tandarts Walter Palmer schoot in 2015 de bekendste leeuw van Zimbabwe, Cecil, voor de lol dood. Palmer betaalde naar verluidt zo'n 50.000 euro om op Cecil, die in het nationale park Hwange leefde en door de universiteit van Oxford werd bestudeerd, te mogen jagen. De leeuw werd met voedsel gelokt, met een kruisboog verwond en na een klopjacht van 40 uur afgemaakt.

De actie van Palmer mocht rekenen op internationale hoon en afkeer. De tandarts zelf was zich van geen kwaad bewust, maar betuigde achteraf spijt. “Voor zover ik wist, was alles aan deze jacht legaal’’, zei de 55-jarige. Hij dook na diverse dreigementen en vernielingen aan zijn huis en praktijk uiteindelijk onder. Zimbabwe vroeg zelf om zijn uitlevering, maar zover is het nooit gekomen.

Tandarts Freire, hier met een van zijn jachttrofeeën, zegt verslaafd te zijn.
Privéfoto/Federale Politie Brazilië Tandarts Freire, hier met een van zijn jachttrofeeën, zegt verslaafd te zijn.17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • NANCY VAN BUEL

  Hoop dat hij en al zen medeplichtigen voor de rest van hun leven den bak invliegen harteloze mensen

 • Marcel Seys

  4 maanden per vermoord dier dat zou een gepaste straf zijn.

 • Robert De Meulder

  Het lompste wezen op aarde heeft weer toeslagen.Het zal uw vader maar zijn zo'n achterlijk manneke.

 • Philippe Schotte

  Minstens 5 jaar beste Guy Dupont ??? 6 maanden voor elk dat hij plezier vond in het afslachten van weerlooze dieren lijkt mij een gepaste straf !

 • chantal geerts

  de mens is het grootste monster dat op aarde rondloopt waarom moeten deze prachtige dieren afgeknald worden,wat voor plezier kun je daar aan beleven,hoop dat ze zware straffen krijgen