Brandweerman geeft dorstig gordeldier water na verwoestende brand Amazone

De brandweerman gaf het gordeldier te drinken.
AFP De brandweerman gaf het gordeldier te drinken.
Een brandweerman in het verbrande Amazonegebied is een dorstig gordeldier te hulp geschoten. De man gaf het diertje water te drinken uit een beker nadat de leefomgeving van het gordeldier verwoest werd door een grote brand.

Sergeant Pedro Ribas Alves was het verbrande gebied aan het inspecteren toen hij afgelopen week het kleine gordeldier ontdekte. Collega Eraldo Moura zag dat het beestje uitgedroogd was.

“We gaven hem eerst water uit een drinkzak, maar daar dronk het baby-gordeldier niet uit. We hebben hem toen gewassen en boden hem daarna een beker met water aan, waar hij wel uit durfde te drinken”, vertelt Moura aan BBC Brazil. Of het beestje is overgebracht naar een veiliger gebied is niet duidelijk.

Kortsluiting

Het beestje werd ontdekt in het gebied tussen de Braziliaanse gemeentes Nova Mutum en Sao Jose do Rio. De brandweerlieden inspecteerden het verbrande gebied, zo'n 766 hectare, en zochten naar het punt waar de brand begon. Een kortsluiting na werkzaamheden zou de oorzaak zijn geweest, volgens Alves. “Het is enorm triest om te zien dat het bos totaal verwoest is. Het breekt mijn hart”, liet Alves weten.

Gordeldieren waren een van de weinige diersoorten die de verwoestende brand overleefden, veel vogels en andere dieren redden het niet. Volgens de Amazon Cooperation Treaty Organization is het Amazonegebied het thuis van 2,5 miljoen insectensoorten, 2.500 vissoorten, meer dan 1.500 vogels, 550 reptielen en 500 zoogdieren. 

Het gordeldier weigerde te drinken uit een waterzak, maar accepteerde een beker met water wel.
AFP Het gordeldier weigerde te drinken uit een waterzak, maar accepteerde een beker met water wel.18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Christine Laevers

  Michel Marcelis : een afgebrand Amazonewoud herbebos je niet! Die ecosystemen op drie verdiepingen of meer kunnen nooit meer terugkomen! Die foto is trouwens erg misleidend: dat is geen afgebrand Amazonewoud maar eerder iets aangrenzend dat al ontgonnen was.

 • Frederic De Groote

  @ Walter ik ben 100% akkoord met je. De aarde zal zich uiteindelijk wel weer herstellen nadat de mens zichzelf heeft uitgeroeid door zijn allesvernietigende levensstijl. We gaan naar 10 miljard mensen en dat is meer dan deze aardbol aankan.

 • Frank Deridder

  Hier breekt mijn hart van. En waar blijft de internationale reactie?

 • Stefan Smeets

  We zijn ons eigen aant uitroeien, en misschien maar goed voor de dieren want zij verdienen ons niet!!!

 • Christophe Milpas

  Wereldleiders en media zitten maar mee te veroordelen en te roepen, deze brandend zijn al veel langer aan de gang, met als reden de overbevolking, die instant moet worden gehouden voor de economische groei, want het moet altijd maar meer en meer zijn. Men heeft hierdoor meer landbouw grond nodig.