Botswana veilt 'pakketten' voor jacht op olifanten

Olifanten in Botswana.
BELGAIMAGE Olifanten in Botswana.
In Botswana worden voor het eerst sinds de afschaffing van het jachtverbod op olifanten zeven 'jachtpakketten' geveild. Kopers krijgen een vergunning om tien olifanten dood te schieten in "een gecontroleerd jachtgebied". 

De huidige president van Botswana, Mokgweetsi Masisi, schortte het jachtverbod op olifanten vorig jaar op. Hij vindt dat de dieren schade veroorzaken aan de oogst. Een verbod dat zijn voorganger Ian Khama nog maar in 2014 introduceerde. 

Het land in het zuiden van Afrika heeft de grootste olifantenpopulatie ter wereld. Momenteel leven er meer dan 130.000 olifanten in Botswana, ongeveer één per achttien inwoners. 

Om mee te doen aan de veiling moesten potentiële kopers eerst 200.000 Botswaanse pula (bijna 17.000 euro) storten. Het jachtseizoen begint dit jaar in april. Niet alle dieren mogen worden afgeschoten. Veel olifanten dragen een speciale halsband waarmee ze via gps gevolgd kunnen worden door rangers.

Olifanten in Botswana.
REUTERS Olifanten in Botswana.6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jules Vermeers

  Schandalig gewoon schandalig tegen zoiets moet opgetreden worden een olifant is een intelligent wezen en heeft bestaan recht, dat die gekken ginder weer poen ruiken niet die dieren zijn schuldig maar de mens die heel de planeet om zeep helpt. Misschien een pakket verkopen zodat de jagers op zichzelf kunnen jagen zou mooi staan zo een kop van een afgeknalde jager opgehangen aan de schouw.

 • Ronald De Smet

  @marc Linden. Botswana heeft geen behoefte aan buitenlandse hulp, is volledig autonoom en zeer goed gestructureerd. Dit land heeft zijn authenticiteit behouden terwijl het ondertussen toch met zijn tijd is geevolueerd naar Westerse normen. De problemen die zij hebben met de overbevolking van olifanten wordt veroorzaakt door gebuur Zimbabwe, vanwaar ze wegvluchten. Er is geen ander land op het Afrikaans continent waar zoveel voor het wildlife wordt gedaan.

 • wim CLAES

  ge kunt die ok kopen en laten leven, ze moeten niet doodgeschoten worden. als ge alleen van de natuur kunt genieten als er doden vallen is het natuurlijk het moment om toe te slaan! maar dan kan je best eens nadenken of je goed bezig bent en wat voor mens je bent.

 • FRIEDA VAN KEYMEULEN

  Hopelijk slaan de toeristen nu een grote bocht voorbij Botswana.

 • jaak Peeters

  Volgens mij zit het probleem elders: er zijn te veel mensen en die nemen het territorium van die dieren in.