Boswachter waarschuwt met foto van dode koolmeesjes: “Stop met gif te gebruiken tegen buxusmot”

Boswachter Tim Hogenbosch vond acht dode koolmezen in een nestkastje. De buxusrups is een lekkernij voor vogels.
@BoswachterTim/Twitter Boswachter Tim Hogenbosch vond acht dode koolmezen in een nestkastje. De buxusrups is een lekkernij voor vogels.
De buxusmot knaagt sinds vorig jaar hele struiken kaal en rukt momenteel nog steeds op. Veel tuinliefhebbers grijpen daarom naar chemische bestrijdingsmiddelen om hun buxushagen te beschermen. Dat lijkt helaas ernstige gevolgen voor vogels te hebben.

Dat ‘bewijst’ Nederlander Tim Hogenbosch, beter bekend als ‘Boswachter Tim’, met een foto die hij gisteren op Twitter plaatste. In een nestkastje liggen acht koolmeesjes dood, volgens de boswachter door bestrijdingsmiddelen. Zijn oproep echoot nu op de sociale media.

Al bijna 150 dode mezenjongen

Het vermoeden dat de vogels sterven na het eten van rupsen van de buxusmot bestaat al langer. Het Nederlandse Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) kondigde onlangs aan onderzoek te doen naar mezensterfte. Ze hebben maar liefst 300 dode mezen opgestuurd gekregen om te bestuderen. Vlamingen hebben via de website www.sosmezen.be al 142 dode mezenjongen gemeld, zo liet Velt (de Vereniging voor ecologisch leven en tuinieren, red.) onlangs verstaan. 

Door de plotse hoge sterfte onder mezenjongen lanceerde de vereniging samen met Vogelbescherming Vlaanderen de oproep om nestjes met dode kool- of pimpelmezen te melden. De vzw’s vragen om de dode jongen van het nest in één zakje in de diepvriezer te steken. Eind juni, begin juli nemen ze contact op om de mezen op te halen en wordt onder meer onderzocht of er een link is met de bestrijdingsmiddelen tegen de buxusmot.

Alternatieven

“Intussen blijven pesticiden tegen de buxusmot in heel wat tuincentra en tuinaannemers business as usual. De toon van de communicatie blijft: heb je een probleem in je tuin? Los het dan op met een pesticide”, zegt Geert Gommers van Velt. “Dat gaat helemaal voorbij aan onze bezorgdheid of er een link zou zijn met de sterfte van mezen. Dat verontwaardigt ons wel, want naast de buxus zijn er nog heel wat andere planten die je tuin zouden kunnen opfleuren.”
48 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Etienne De Rouck

  Ook vorige week een nestkastje met zeven dode meesjes aangetroffen in mijn tuin en gemeld bij Velt. Aan de telefoon werd mij verteld dat er al meer dan 200 waren gemeld en dat ze slechts budget hebben om 50 dode meesjes te onderzoeken en er dus een selectie zal moeten gebeuren. Ben wel benieuwd naar het resultaat van het onderzoek want voor zover ik weet zijn er dit jaar geen sproeistoffen tegen buxus gebruikt in de omgeving.

 • Jan Moerentorf

  Er is geen enkel causaal verband bewezen tussen sterfte bij mezen en pesticiden. De meeste pesticicen zijn niet toxisch voor vogels. Bovendien zitten er veel meer andere ruspen in het voedergebied van een mees dan de rupsen op een paar buxusen. Los daarvan zijn er wel degelijk alternatieve geregistreerde bestrijdingsmiddelen zoals Bacillus thuringiensis. Alleen is de verkoop aan particulieren in België niet toegestaan. Waarom wordt dit niet aangepast? Dan heb je geen pesticiden meer nodig.

 • Annie Demeyer

  Andere planten in je tuin zetten dan buxus en GEEN vergif meer gebruiken! De natuur zal je dankbaar zijn!

 • Eida Lam

  Heb mijn buxus gewoon weggedaan en vervangen met een vlinderstruik.

 • Fatima De Clercq

  Buxushaagjes, zo antiek. Er zijn mooiere planten en nuttige.