Boeren dwingen geiten om in bomen te klimmen om toeristen te lokken

Geiten in Arganboom in Marokko.
twitter Geiten in Arganboom in Marokko.
Marokkaanse geiten die in bomen klimmen. De kans is groot dat je zo’n foto al eens zag passeren op sociale media. Maar helemaal onschuldig is het niet. Recent onderzoek wijst uit dat de dieren eigenlijk gebruikt worden als toeristische attractie. 

Het viel de boeren in de streek rond Marrakech op hoe toeristen vaak halt hielden om de geiten, die van nature op de lage takken van de Arganbomen klimmen, te fotograferen. De Marokkaanse boeren zagen hun kans om er munt uit te slaan en dwongen de dieren om hoger te klimmen. Op die manier konden ze toeristen geld vragen om een spectaculaire foto te nemen. 

Maar die mooie foto heeft wel zijn prijs. “Heel de dag in een boom staan, is hard werk voor de geiten. Ook verkeren ze vaak in slechte conditie en zijn ze heel mager.”, zegt Aaron Gekoski, een Britse natuurfotograaf die de praktijk ontdekte tijdens de research voor een campagne tegen het gebruik van dieren als attractie. Ian Woodhurst van World Animal Protection voegt toe: “De geiten lijden onder stress, zeker als ze geen schaduw of water kunnen vinden.”

Net zoals het rijden op kamelen of olifanten, is ook dit weer een voorbeeld van hoe toeristen blijven bijdragen aan de uitbuiting van dieren. “Toeristen moeten zich meer bewust worden van die problematiek, ze moeten er rekening mee houden dat niets is wat het lijkt”, zegt Geoffrey Dennis van de Society For The Protection Of Animals Abroad. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.