Bloedspoor zorgt voor ongerustheid over wolvenkoppel Naya en August

Een foto van mannetjeswolf August vrijgegeven in augustus 2018.
BELGA_HANDOUT Een foto van mannetjeswolf August vrijgegeven in augustus 2018.
Er heerst ongerustheid over wolvenkoppel Naya en August nadat in hun leefgebied een bloedspoor is aangetroffen. DNA-onderzoek moet aantonen of het bloed van een van de dieren afkomstig is.

Het bloedspoor werd gevonden in de sneeuw in het Limburgse heide- en bosgebied nabij Leopoldsburg, waar Naya en August zich gesetteld hebben. Als beide dieren vruchtbaar zijn, is de kans groot dat ze dit voorjaar kleintjes krijgen. Mocht een van de dieren iets overkomen zijn, slinkt die kans, en zou de ontgoocheling groot zijn.

Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (Inbo) onderzoekt of het bloed aan een van de wolven kan gelinkt worden. De kans bestaat ook dat het afkomstig is van een mens of prooidier. Zolang de resultaten van het onderzoek niet bekend zijn, wil woordvoerder Koen Van Muylem niet speculeren over de herkomst, schrijft De Standaard.

Sinds wolvin Naya geen zender meer draagt (het apparaat werd vorig jaar met een lege batterij teruggevonden, nvdr.) is het veel moeilijker om de gang en wandel van het dier te volgen. Beelden van wildcamera’s die in het gebied hangen, zullen bij uitzondering dit weekend bekeken worden. Normaal zou dat volgende week pas gebeuren.

Volgens Jan Loos van Landschap vzw kwam er afgelopen nacht nog een melding binnen over een wolf in het gebied, maar werd daarbij geen informatie gegeven over een mogelijk letsel.

Bekijk ook:
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • andy de wolf

  beste maria,en yves. van wolven hoef je echt geen schrik te hebben, de mensen die in europa zijn aangevallen door wolven op 150 jaar kan je nog op bijde handen tellen. dat wolven mensen aanvallen is een verzindsel uit de sprookjes. en ja, er leven er genoeg in europa zodat dit zou kunnen gebeurt zijn. dus geen schrik hebben om met je kindjes in de bossen te gaan wandelen. je zal zelfs nooit geen wolf zien.

 • Thibault Derese

  Die beesten hebben vaak meer schrik van de mens dan anders, laat die prachtige beestjes is met rust!!!!

 • Dick van Aggelen

  Hopelijk een bloedspoor van een prooi (ree, ever) en niet van een wolf.

 • Maria Vissers Cools

  Als boeren of mensen met hobby dieren, hun dieren in die mate beschermen, dat de wolven andere prooien moeten gaan zoeken... Mensen opletten geblazen, als wolven in roedel beginnen te jagen op prooi... Ik zou ze niet graag tegenkomen

 • Ben Strubbe

  De kans dat een mens gebeten wordt door en wolf, yves luyten, is 0,0, tenzij je natuurlijk de wolf achternazit en opjaagt. De kans dat je een everzwijn tegenkomt is ettelijke keren groter.