Bloedbad na opensnijden potvis op strand in Zeeland

Onderzoekers snijden de potvis open.
Jur Janse Onderzoekers snijden de potvis open.
Maar liefst vijfentwintig ton potvisvlees- en botten is vandaag in containers afgevoerd van het strand van Domburg. Het ontleden van de dode potvis die een iemand daar gistermorgen ontdekte, ging sneller dan gedacht, zo vertelde Jur Janse van Rijkswaterstaat die de operatie coördineerde. 

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht en Naturalis begonnen gisteren met het fileren van de 13,5 meter metende potvis, een werkje waarvoor aanvankelijk tot en met morgen uitgetrokken was. Vanmiddag om 15.30 uur was het strand alweer helemaal opgeruimd. 

"Ze dachten wat meer moeite te hebben met de kop, maar die ging er vrij gemakkelijk af", vertelt Janse. Veel opzienbarends  kwamen de onderzoekers niet tegen. Het was leuk geweest als in de darmen een klomp ambergris was aangetroffen: die substantie is in de parfumindustrie letterlijk goud waard. Maar nee. Alleen een bijbal ter grootte van een wedstrijdpompoen, maar dat schijnt normaal te zijn voor een potvis.

Jur Janse

Op luchtfoto's is te zien dat veel mensen de bijtende kou trotseerden om het proces van in stukjes snijden en het afvoeren van het vlees en skelet in containers  te aanschouwen. Op de eerste echt koude dag van deze winter had de KNRM voor een warme keet gezorgd en de brandweer een lunch met warme koffie geregeld. Delen van het skelet konden alleen met een kraan afgevoerd worden. Toch ging het om een voor potvisbegrippen klein mannetje - maar dan wel van 25.000 kilo. 

Biobrandstof

Kleine stukjes potvis, maar ook grote hompen potvisspek gingen in plastic zakken voor nader onderzoek naar de universiteit van Utrecht, het skelet naar Naturalis. Een deel van de snijploeg concentreerde zich op het gehoororgaan, anderen waren meer bezig met ziekteverschijnselen en mogelijke ziekteverwekkers. Daarvoor zullen weefselmonsters op kweek gezet worden. De echte potvisblubber zal worden gebruikt als biobrandstof. 

Ondanks de kou, die het verrottingsproces bijna stil zette, rook het op het strand van Domburg even niet zo fris. Janse was blij bovenwinds te staan. "Het publiek stond benedenwinds en af en toe zag je toch wel iemand raar wegkijken", lacht hij. 

Doodsoorzaak

De potvis overleed waarschijnlijk door een ernstige darmafwijking. Dat stelde onderzoekster Lonneke IJsseldijk van Universiteit Utrecht gisteren nadat de sectie op het karkas werd afgerond. Microscopisch onderzoek van de stukken potvisdarm moet volgende week definitief uitsluitsel geven over de doodsoorzaak.

De ruim 13 meter lange potvis, een mannetje, lijkt in de nacht van donderdag op vrijdag levend te zijn aangespoeld op het strand van Domburg. Op het kadaver waren aan de buitenkant bloedende wonden zichtbaar, die wijzen op schaafplekken. Die schrammen kunnen zijn veroorzaakt door mossel- of oesterbanken. Het bloed wijst erop dat het dier nog in leven was toen de huid beschadigd raakte, zei IJsseldijk. "In de maag zaten wormen die nog leefden. Dat wijst op een doodsstrijd op het strand van Domburg."
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Johan Vercarre

  Als je zo aan je einde moet komen.

 • Sonia Haelterman

  arm dier

 • Bart Muyshondt

  Vanaf morgen in blikjes verkrijgbaar in grote warenhuizen. Smakelijk

 • Ian Vandenbossche

  Potvissen trekken tegen de winter van noorwegense lofoten naar de azoren. Misschien de weg kwijt on de smalle Noordzee. Normale weg is atlantische oceaan boven ierland,

 • irene van den bosch

  Zielig voor het dier.