Bizon uit Bellewaerde vrijgelaten in grootste nationaal park van de Kaukasus

De Europese Bizon of Wisent is het grootste zoogdier van Europa en een bedreigde diersoort.
Bellewaerde De Europese Bizon of Wisent is het grootste zoogdier van Europa en een bedreigde diersoort.
Ipolite, een Europese bizon die in 2015 in Bellewaerde geboren werd, is afgelopen weekend uitgezet in het Shahdag National Park in het noorden van Azerbeidzjan. In 2016 werden ook al drie Europese bizons uit Bellewaerde geherintroduceerd in de natuur in Roemenië.

De vrouwelijke Europese bizon Ipolite is samen met een aantal bizons uit verschillende Europese dierentuinen, op dinsdag 14 mei vertrokken richting Azerbeidzjan. Afgelopen weekend werden de bizons losgelaten in een acclimatisatiezone van 10 hectare, waar ze een aantal weken zullen verblijven tot ze zich hebben aangepast en een sociale kuddestructuur hebben gevormd.

Eenmaal de kudde deze zone heeft verlaten, zullen er geen menselijke tussenkomsten meer zijn. Dan maken de bizons deel uit van het natuurlijk ecosysteem in het 130.000 hectare grote Shahdag National Park, het grootste nationaal park van de Kaukasus, in het noorden van Azerbeidzjan. Om het natuurlijk gedrag van de kudde in kaart te brengen, zullen enkele vrouwelijke bizons een GPS-halsband dragen.

Bedreigde diersoort

De Europese Bizon of Wisent is het grootste zoogdier van Europa en een bedreigde diersoort. Na de Eerste Wereldoorlog kwamen de Europese bizons niet meer in de natuur voor in Europa. Door de verschillende kweekprogramma's en herintroductieprojecten, die een levensvatbare populatie van Europese bizons in de natuur moeten uitbouwen om zo de populatie van de soort in stand te houden, zijn er wereldwijd opnieuw ongeveer 4.400 Europese bizons in de natuur.

Bellewaerde neemt sinds 2012 actief deel aan het kweekprogramma van de Europese bizon, en er zijn al verschillende geboortes geweest in het park. Het herintroductieproject is een initiatief in samenwerking met de European Association of Zoos and Aquaria (EAZA) en milieuorganisatie WWF.

Bekijk ook:

Twee zeehondenpups vrijgelaten op strand van Blankenberge.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • sabrina de wulf

  zulke dieren horen in vrijheid te leven als ook apen en leeuwen en tijgers vind ik

 • ROBERT GERTS

  Prachtig! DAAR hoort hij thuis! Eindelijk eens goed niruws.

 • Ronald Van Roy

  Positief nieuws is zo leuk te horen en eens wat anders.

 • Viviane Loosveldt

  Geniet van je vrijheid.

 • Verstappen Martine

  Het is te hopen dat het dier kan overleven en dat er geen jagers achter hem aan gaan.