Bizarre foto van dode olifant op verpletterde krokodil roept tal van vragen op: hoe is dat gebeurd?

Facebook South Luangwa National Park
In Zambia is een confrontatie tussen een jonge krokodil en olifant bijzonder slecht afgelopen: geen winnaars, enkel verliezers. In een verrassende plottwist is de zware olifant, terwijl hij zijn laatste adem uitblies, recht op de krokodil gevallen.

Een gids van Zambia’s South Luangwa National Park stootte samen met enkele toeristen op een bijzonder, ietwat akelig, tafereel. Hij legde het vast op camera en deelde later de foto op Facebook. Wat je daarop kan zien? Het aangevreten karkas van een dode olifant met daaronder de lange staart en korte pootjes van een krokodil, verpletterd door het gewicht van de olifant.

Hoe kan dat?

Al snel volgde de vraag: “Wat is er in godsnaam gebeurd?”. Enkele safarigidsen hebben getracht die vraag te beantwoorden. De karkassen van zowel de krokodil als de olifant tonen alvast dat geen van de twee het slachtoffer is geworden van stropers. Nergens werden kogels teruggevonden.

Hebben de twee dan werkelijk met elkaar gevochten tot de dood? Ook die optie is eerder onwaarschijnlijk volgens kenners. Het ging om een jonge nijlkrokodil, die op volwassen leeftijd zo’n zes meter lang wordt en tot 750 kilogram kan wegen. De volwassen olifant kan echter tot wel 6.350 kilogram gaan wegen. “Ik betwijfel ten zeerste dat de jonge krokodil een volwassen olifant probeerde neer te halen”, aldus Marisa Tellez, mede-oprichter van Crocodile Research Coaltion. Wat volgens Tellez wel kan? “Misschien was de krokodil een jong vrouwtje dat haar nest probeerde te beschermen tegen de olifant en zo vertrappeld werd.”

Leeuwen

Maar het meest waarschijnlijk is dat de olifant al ziek of gewond was toen de krokodil zijn pad kruiste. “Misschien was hij al aangevallen door een leeuw”, voegt Tellez eraan toe. “En een gewonde olifant is vaak niet meer sterk genoeg om terug te vechten.”

Na een lange worsteling is de olifant vermoedelijk ingestort door zijn verwondingen en/ of uitputting. Daarbij is de ongelukkige krokodil verpletterd door het gewicht van het dier.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lucien Mertens

  Het is me (bij deze foto) nog niet eens klaar of die krokodil zich niet door de zachtste gedeelten van de olifant aan het vreten is, en dus helemaal niet zo dood is als hier gesuggereerd wordt.

 • Nikolaas Bouman

  We zullen er nooit achter komen, de raadsels van de natuur met eigen wetten.

 • Gerard Braeckmans

  Waarom gebruikt die krokodil dan zijn bek niet om te bijten?

 • Rik Kleinmond

  Olifanten weten dat zy hun gwicht kunnen gebruiken.