Bijna 200 dode paarden ontdekt in Arizona: hoe de zoektocht naar water hun tragische dood werd

Karkassen in de uitgedroogde waterput, nu afgesloten met prikkeldraad. Volgens de leiders van het indianenvolk de Navajo, zijn de paarden op hun land het slachtoffer van overpopulatie en slinkende watervoorraden.
AP Karkassen in de uitgedroogde waterput, nu afgesloten met prikkeldraad. Volgens de leiders van het indianenvolk de Navajo, zijn de paarden op hun land het slachtoffer van overpopulatie en slinkende watervoorraden.
Compleet uitgeput waren ze, toen ze eindelijk een plas water vonden. Zo uitgeput dat ze vervolgens kwamen vast te zitten in de modder aan de poel. En stierven.

Woensdag werden in totaal 191 karkassen aangetroffen op Navajo-land in Arizona. Het ene dier was al dieper in het zand weggezakt dan het andere. Sommigen lagen onder anderen. De wilde paarden waren niet neergeschoten, niet gedood. “Ze waren op zoek naar water om in leven te blijven”, vertelt Navajo-vicepresident Jonathan Nez. “In het proces zijn ze vast komen te zitten in de modder. Helaas waren ze zo zwak dat ze er niet meer uitraakten.”

Volgens de Navajo-indianen is sterfte aan de poel in Gray Mountain niet ongewoon en gaat het om een seizoensgebonden probleem. Maar de laatste jaren wordt de droogte in het zuidwesten van de VS steeds extremer en drogen de watervoorraden sneller op. Ook dit jaar is de toestand heel zwaar; Arizona worstelt met intense watertekorten. In maart werd voor de Navajo-natie de droogte-noodtoestand uitgeroepen. Daarnaast is er volgens de stam een overpopulatie van de paarden. Er is simpelweg niet voldoende drinken en voedsel voor hen allemaal. 

De dieren zullen ter plaatse worden begraven. De poel wordt bedekt, het momenteel magere waterstroompje wordt omgeleid.

AP13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Bonacasa

  De natuur kan zichzelf best in stand houden zonder te bejagen Hannes. Het probleem zit 'm in het wegtrekken van water voor de teelt van gewassen die nodig zijn om mensen te voeden. Het was al langer geweten en aangekondigd dat de hele waterhuishouding van de VS om zeep is.

 • Gerard Braeckmans

  Hannes Jennes, totaal naast de kwestie beste!

 • Laura DeBacker

  Neen Lily, dit is de natuur. Als er van een soort te veel zijn, dan sterven de zwakken. Net hetzelfde als bij ons. Dieren leven ook om uiteindelijk te sterven, alsjeblief seg

 • Joey Ongena

  Jagen is niet nodig voor alles in controle te houden. Dat is gewoon een reden dat een jager zoekt om te kunnen jagen. Door te jagen is er volgens mij niet meer water ... deze beesten hadden dorst geen honger

 • ingrid mertens

  Arme dieren, kan nu niemand deze wrede toestanden helpen voorkomen??