Bijbelse sprinkhaan strijkt neer in Antwerpen

In ideale klimaatomstandigheden kan de Egyptische treksprinkhaan in zwermen voorkomen die in geen tijd hele akkers kaalvreten.
wikimedia In ideale klimaatomstandigheden kan de Egyptische treksprinkhaan in zwermen voorkomen die in geen tijd hele akkers kaalvreten.
Op een markt aan het Theaterplein in Antwerpen is begin november een Egyptische treksprinkhaan waargenomen. De kans dat de sprinkhaan, in de Bijbel verantwoordelijk voor de achtste plaag van Egypte, een gevaar vormt voor onze inheemse soorten, is voorlopig klein, meldt Natuurbericht.

De Egyptische treksprinkhaan is een grote en indrukwekkende sprinkhaan: ze heeft enorme vleugels en een lichaamslengte van 30 tot 70 millimeter.

Gestreepte ogen
"De mannetjes zijn kleiner dan de vrouwtjes", preciseert Jens D'Haeseleer van Natuurpunt. "De soort heeft een bruingroene kleur en onderscheidt zich van de Europese treksprinkhaan door de gestreepte ogen, de drie dwarsgroeven op het halsschild, de knobbel tussen de voorpoten en de blauwe achterschenen van het achterste potenpaar."

Zwermen
Treksprinkhanen kunnen in gunstige klimatologische omstandigheden zwermen vormen waarbij ze in korte tijd hele akkers kaalvreten.

De sprinkhaan belandde hoogstwaarschijnlijk toevallig via transport in Antwerpen. Omdat reptielenliefhebbers ze kweken als voedselbron, is de oorsprong mogelijk ook daar te zoeken, aldus nog Natuurpunt. De soort werd de voorbije jaren vijf keer gemeld via waarnemingen.be.

Waarschuwingssysteem
Gevaar voor de inheemse sprinkhanen is er voorlopig niet, maar toch is er bij waarnemingen van exoten altijd enige waakzaamheid geboden. "Naar schatting één op de duizend uitheemse soorten wordt na vestiging 'invasief'. Daarom werkt Natuurpunt Studie mee aan een waarschuwingssysteem van het Agentschap voor Natuur en Bos en het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek van de Vlaamse overheid, waarbij vrijwilligers zelf waarnemingen van exotische soorten kunnen ingeven."

De Europese treksprinkhaan is in ons land uitgestorven.