Bezetting Nederlandse varkensboerderij wordt beëindigd; auto's actievoerders omgegooid

Boeren uit de hele regio zijn naar de boerderij in het Nederlandse Boxtel afgezakt uit onvrede met de bezettingsactie. De sfeer is grimmig. Iets voor elven zijn de meesten van hen vertrokken.
ANP Boeren uit de hele regio zijn naar de boerderij in het Nederlandse Boxtel afgezakt uit onvrede met de bezettingsactie. De sfeer is grimmig. Iets voor elven zijn de meesten van hen vertrokken.
Alle demonstranten die zich hadden verschanst in een varkenshouderij in het Nederlandse Boxtel, zijn daar uit. Volgens de politie zijn enkele tientallen van hen aangehouden. Het gaat om activisten onder meer uit ons land die niet wilden vertrekken of zich niet konden legitimeren, aldus de politie. Zij worden afgevoerd in arrestantenbusjes. Enkele auto's met buitenlandse nummerplaten waaronder Belgische zijn door tegenbetogers in de gracht gegooid.

Even na 22.00 uur twitterde de gemeente: “De burgemeester van Boxtel vindt het onacceptabel dat mensen binnendringen bij onze inwoners en hun bedrijf bezet houden. In overleg met OM en politie wordt de bezetting nu beëindigd." Burgemeester Fons Naterop wil dat iedereen die zich in het gebied rond de varkensstal bevindt, de wegen vrij maakt en naar huis gaat.

Het internationaal gezelschap van dierenrechtenactivisten genaamd ‘Meat the Victims’ bezette sinds het middaguur de varkensfokkerij aan de Brede Heide. Ongeveer honderd mensen hadden zich binnen verschanst en eenzelfde aantal stond buiten het gebouw. De activisten wilden media toegang geven tot de gebouwen om “de maatschappij te confronteren met het leed" dat volgens hen schuilgaat achter de deuren van de Nederlandse boerderijen.

Op de bezetting van het bedrijf kwamen veel mensen af. Dat waren zowel boeren die hun steun uit kwamen spreken aan de bezette varkenshouderij als veel publiek. De politie was de hele tijd met veel materieel aanwezig. De oproerpolitie wou koste wat kost een confrontatie tussen de dierenactivisten en de landbouwers vermijden. De sfeer wordt als grimmig omschreven.  Verschillende auto’s van de actievoerders zijn omgegooid. 

Bevoegd Nederlands minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) noemde de bezetting op Twitter ‘onacceptabel’. Zij vindt dat boeren hun werk moeten kunnen doen ‘zonder continu over hun schouder te hoeven kijken en geïntimideerd te worden’.

Geesje Rotgers, woordvoerster van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), is in Boxtel en had contact met de betrokken boer. Volgens haar is hij ‘zich rot geschrokken’ toen actievoerders ‘de boel hebben geforceerd’. Boxtel ligt op zo’n veertig minuten rijden van het Belgische Arendonk. 

Politie in oproeruitrusting aan de stal waar de dierenrechtenactivisten zich hebben verschanst.
ANP Politie in oproeruitrusting aan de stal waar de dierenrechtenactivisten zich hebben verschanst.
De actievoerders zwaaien met een vlag van het Animal Liberation Front (ALF).
ANP De actievoerders zwaaien met een vlag van het Animal Liberation Front (ALF).
 Tientallen boeren houden een tegenbetoging.
ANP Tientallen boeren houden een tegenbetoging.
ANP
ANP21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dick van Aggelen

  Wedden dat die boer aansprakelijk wordt gesteld voor de schade aan die benzineslurpers ook wel auto's genoemd. Heb wel sympathie voor de actie maar niet als dat een geweldadige actie os.

 • raf janssens

  Even opgepakt en waarschijnlijk direct terug vrij gelaten. Enige vorm van verantwoordelijkheid opnemen voor hun daden en de gevolgen ervan kennen die activisten niet. Misschien moeten die boeren eens een paar beertonnen gaan leegkappen in het hoofdkwartier van de milieuterroristen. Wedden dat de kranten er dan dagen vol van zullen staan.

 • Herman Huysentruyt

  Als de dierenterroristen consequent zijn moeten ze stoppen met medicamenten te nemen. Alle medicamenten zijn op dieren getest. Maar zover zal hun liefde voor de dieren wel niet gaan. Hypocrieten zijn het.

 • marnick dedier

  het zal niet meer zo lang duren of er zal overal een voedselschaarste zijn, door de aangroei van de bevolking en de het verminderen van bv de bijen en andere diersoorten die zeer nuttig zijn voor de landbouw zal voedsel continu duurder worden, al deze die zich nu tegen de landbouwers keren zullen op een dag gelukkig zijn als ze nog iets krijgen, voedsel wordt een luxe

 • Jef Heffens

  De politie moet tegen dergelijke criminele veel adequater optreden. Een gevolg van het niet adequaat optreden is het recht in eigen handen nemen wat nu gebeurt met het omkantelen van hun wagens. Dat is een kwalijke zaak, maar momenteel misschien het enige middel om dit soort misdaad aan te pakken.