Beroemde gorilla Koko die communiceerde in gebarentaal overleden

Koko de gorilla.
youtube Koko de gorilla.
Koko bij de viering van haar dertigste verjaardag met dr. Penny Patterson, directeur van de Gorilla Foundation.
AP Koko bij de viering van haar dertigste verjaardag met dr. Penny Patterson, directeur van de Gorilla Foundation.
De gorilla die beroemd werd omdat ze gebarentaal leerde, is in haar slaap overleden. Koko werd 46 jaar oud. Dat heeft de Gorilla Foundation in Woodside, Californië bekendgemaakt.

De westerse laaglandgorilla werd op 4 juli 1971 geboren in de dierentuin van San Francisco als Hanabi-ko, Japans voor 'vuurwerk kind'.

Een jaar later begon psychologe Penny Patterson het jonge dier de beginselen bij te brengen van gebarentaal, aangepast voor de apenhand. Ze zette het leerproces en haar primatenonderzoek voort in Stanford en daarna in de Santa Cruz Mountains. Koko kreeg gezelschap van haar soortgenoot Michael en, toen deze in 2000 overleed, van Ndume. Uiteindelijk kende Koko meer dan duizend gebaren, waaronder de opgestoken middelvinger, om met mensen te communiceren. Meestal nam ze zelf het initiatief tot een woordeloos gesprek.

De slimme gorilla, die ook een behoorlijk aantal Engelse woorden herkende, behaalde bij IQ-tests scores tussen 70 en 95. Ze kreeg extra bekendheid door een katje te adopteren als huisdier en door de opmerking van haar verzorgster dat Koko erg verdrietig was na het overlijden van de acteur Robin Williams, die ze in 2001 had ontmoet.

Koko met het katje dat ze adopteerde.
AP Koko met het katje dat ze adopteerde.5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Luc Deville

  Ik zou graag weten wat Koko over mensen dacht.

 • François Defosse

  In de natuur zou ze geen 46 jaar geleefd hebben. Tenandere, hoe vrij zijn mensen dan wel?

 • Jan Verstrepen

  In de wildernis was dat prachtige dier allang vermoord door stropers.

 • Jeff Nys

  We zouden veel kunnen leren van dieren!

 • Sven Kerstens

  Na 46 jaar een armzalig leven eindelijk vrij. Zoals het hoort!!