Berlijnse zoo laat moeder ijsbeer Knut inslapen

IJsbeer Knut in 2010 tijdens zijn verjaardagsmaaltijd.
EPA IJsbeer Knut in 2010 tijdens zijn verjaardagsmaaltijd.
De ijsbeer Tosca, moeder van de beroemd geworden Knut (2006-2011), krijgt een spuitje om haar uit haar lijden te verlossen. De dierentuin in Berlijn heeft dit vandaag laten weten. De bijna dertig jaar oude Tosca is ziek en bovendien ook doof en blind. Ze kan ook niet goed meer ruiken.

Dierentuindirecteur Andreus Knieriem heeft beklemtoond dat het besluit niet licht is genomen. Er is, voor het eerst in de historie van de Berlijnse Zoologischer Garten, een speciale ethische commissie voor in het leven geroepen die zich over het voor en tegen van deze ijsbereneuthanasie heeft gebogen.

De geboorte van twee beertjes eind 2006 was in deze dierentuin de eerste ijsberengeboorte in 33 jaar tijd. Tosca verstootte echter de berenbaby's en eentje overleed al na vier dagen. Knut werd door een team van de dierentuin geadopteerd en met veel moeite groot gebracht.

Het leidde tot een enorme media-aandacht in binnen- en buitenland. Elf miljoen mensen bezochten Knut, die aan de gevolgen van een hersenontsteking in 2011 overleed.

Knut in 2007.
AP Knut in 2007.