Belgische entomoloog noemt nieuwe wespensoort naar koning Filip

kos
Een nieuwe wespensoort, ontdekt in de tropische wouden van natuurreservaat Nouragues in Frans-Guyana, is door een Belgische bioloog naar koning Filip vernoemd. De nieuwe soort heeft een zwart-geel-roodachtige kleur, dezelfde kleuren als de Belgische vlag. Entomoloog Yves Braet, medewerker van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN), doopte de wespensoort "Nervellius philippus".

"Een entomologisch team uit Frans-Guyana kon een Nervellius vangen, iets waar slechts zelden in geslaagd wordt", legt Wouter Deconinck uit. Hij is verantwoordelijk voor de insectencollectie van het KBIN. "Onze medewerker, Yves Braet, is gespecialiseerd in dat type wespen, daarom werd hij ingeschakeld om de beschrijving te maken.

De wesp behoort tot de familie Nervellius, vandaar het eerste deel van de naam. Diegene die de beschrijving maakt en 100 procent zeker is dat het om een nieuwe soort gaat, dient dan ook een soortnaam te geven. Daar zijn een hele hoop regels en systemen voor." De wesp werd uiteindelijk naar koning Filip genoemd omwille van zijn (Belgische) driekleur. De ontdekking werd gedoopt op het moment dat prins Filip de troon besteeg en zo koning Filip werd, op 21 juli 2013. "Hij achtte het een mooi eerbetoon aan de kersverse koning."

Het betreft een vrouwelijk exemplaar met een lijfje van twee centimeter lang en een spanwijdte van 2 centimeter. Vorige week is de wespensoort toegevoegd aan de verzameling van het KBIN. Het gaat om een soort die behoort tot de familie van de schildwespen, Braconidae. Ook in België komen schildwespen voor. Dat de wesp werd vernoemd werd naar koning Filip, is geen primeur. Zo heeft Leopold III meer dan honderd soorten die naar zijn naam verwijzen.

kos
Koning Filip
PHOTO_NEWS Koning FilipReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.