Bekende arend van Yellowstone vergiftigd

Yellowstone National Park
Een bekende steenarend uit het nationaal park Yellowstone in de Verenigde Staten is vergiftigd met lood. Dat blijkt uit een autopsie die op het dier werd uitgevoerd, nadat het in december dood was teruggevonden. Het nieuws doet de vraag rijzen of de Amerikaanse nationale parken wel zo veilig zijn voor wilde dieren als ze lijken.

De vijf jaar oude wijfjesarend werd bekend omdat ze de eerste was in het park die uitgerust werd met een zendertje. Dat moest onderzoekers meer leren over het leven en de gewoontes van het dier.

Autopsie

Het bracht aan het licht dat de arend in de herfst van vorig jaar naar het noorden gevlogen was, naar een gebied waar veel gejaagd wordt. Enkele maanden later kwam ze terug naar Yellowstone en in december bleek ze opeens dood te zijn. Een autopsie toonde nu aan dat het dier uitzonderlijk grote hoeveelheden lood in het lichaam had.


“Het lood moet vrij snel in haar lichaam terechtgekomen zijn”, volgens Todd Katzner, een bioloog van het wetenschappelijk bureau US Geological Survey in de Britse krant The Guardian. “Dat kan niet door inademen gebeurd zijn, het moet via haar spijsvertering gegaan zijn.”

Vermoed wordt dat de vogel fragmenten van loden ammunitie opgegeten heeft, toen ze zich voedde met karkassen van wild. Ondanks het feit dat er alternatieven zijn – zoals (duurdere) koperen kogels - blijven jagers in het gebied immers lood gebruiken.

Zenuwen

“Lood tast de zenuwen aan, onder meer in de spieren en de hersenen”, aldus Lynn Tompkins van het Blue Mountain Wildlife Rehabilitation and Education Center in Oregon bij nieuwssite The Dodo. “De vogels kunnen daardoor niet meer overeind blijven en krijgen ademhalingsmoeilijkheden. Soms kunnen ze zelfs hun bek niet meer openen.” (lees hieronder verder)

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Een kleine hoeveelheid is genoeg om dieren lethargisch en gedesoriënteerd te maken. Wat hen gevoeliger maakt voor fatale ongevallen. Deze arend had volgens Yellowstone echter een uiterst hoge dosis in haar lichaam, die fataal was op zich. Het was al de derde arend die in het park stierf aan een loodvergiftiging in acht jaar tijd.

Doug Smith was de bioloog van Yellowstone die de zender plaatste op de overleden arend. Hij hoopte zo onder meer ook te weten te komen waarom het niet goed gaat met de voortplanting van de dieren in het park. Begin dit jaar kregen nog vijf andere arenden een zendertje.

Bedreigend

Omdat zijn onderzoek nog maar pas begonnen is, kan hij nog niet veel zeggen over hoe bedreigend het lood precies is voor de populatie. Maar hij wijst er wel op dat dieren die in een beschermd gebied wonen zoals Yellowstone, nog altijd kunnen sterven door wat mensen doen daarbuiten. “Is Yellowstone wel zo beschermd als we denken”, vraagt hij zich af.

Of er veel hulp van de politiek verwacht moet worden, is onzeker. De dag voor hij het Witte Huis verliet, tekende president Barack Obama nog een order die het gebruik van loden ammunitie moest afbouwen op federaal land onder toezicht van de Amerikaanse Fish and Wildlife Service. Maar minder dan twee maanden later draaide de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Ryan Zinke de maatregel al terug.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • DIRK VAN BRUSSEL

    de destructieve aard van de mens.