Bedwantsen overleefden de dinosauriërs

Bedwants
KOS Bedwants
De bedwants - het vervelende insect dat zich in ons bed verschuilt en ’s nachts bloed komt zuigen – deelde in het verleden niet enkel de lakens met mensen. De parasitaire insecten zijn immers al meer dan honderd miljoen jaar oud, wat betekent dat ze dateren van de tijd van de dinosauriërs.

Dat de bedwants de mens altijd geplaagd heeft, was geen geheim. Oorspronkelijk veronderstelde de wetenschap dat de bedwants zo'n 50 tot 60 miljoen jaar oud zou zijn. De toenmalige gastheer zou de vleermuis zijn geweest. Tenslotte zijn er nog altijd soorten die op vleermuis- en vogelbloed teren. 

Maar nieuw onderzoek toont aan dat de parasitaire insecten in werkelijkheid veel ouder zijn. 

15-jarig onderzoek

Waarom men dan nu plots stelt dat de bedwants maar liefst dubbel zo oud is? Het startte 15 jaar geleden als een onderzoek naar de voortplantingswijze van de bedwantsen, die zou nogal eigenaardig zijn. Uiteindelijk mondde dat onderzoek uit in de conclusie dat bedwantsen een stuk ouder zijn dan de mens. Hun bevindingen publiceerden de biologen in het vaktijdschrift Current Biology.

Gedurende vijftien jaar verzamelden de biologen staaltjes van de talrijke soorten van de bedwants: in totaal werden er 34 verschillende soorten bedwantsen, afkomstig van 62 verschillende locaties wereldwijd verzameld. Dat was een behoorlijk onaangename klus waarvoor de onderzoekers in bomen klommen, grotten indoken, en doorheen de uitwerpselen van dieren klauterden.

(Lees verder onder de foto)

Een bedwants
Wikipedia Een bedwants

Stamboom

Op die manier konden ze de genetische verschillen van de bedwantsen in kaart brengen, en zo de evolutionaire stamboom van de bedwants reconstrueren. Daaruit bleek dat de bedwants niet 50 miljoen jaar, maar 115 miljoen jaar oud is. Dat betekent dat de insecten het dinosaurustijdperk overleefden.

Hoe ze dat precies deden, is voorlopig een mysterie. De insecten verschuilen zich immers het liefst in het nest – dat is bij ons het bed – van hun slachtoffers. Bij de mens, vogels en vleermuizen is dat mogelijk, maar bij dinosauriërs is dat geen evidentie. Resteert nu dus de vraag: bij welk dier haalde de oerbedwants zijn bloed dan wel?

Favoriete gastheer

Verder blijkt uit het onderzoek nog dat de mens niet noodzakelijk de favoriete maaltijd van de bedwants is. De soorten bedwants die van de mens zijn gastheer maakten, behielden het vermogen om uiteindelijk terug te keren naar zijn vroegere gastheer. En zo wordt de mens elke half miljoen jaar door een nieuwe soort opgezocht, terwijl een andere ons verlaat.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Dick van Aggelen

    De insecten zullen juis spoedig uitsterven. Kijk naar de bijen!

  • Alex Van Meirvenne

    Dus zij overleefden ook de vermeende meteorietinslag en alle gruwelijke gevolgen die deze met zich meebracht. Nog maar eens een bewijs dat insecten alle andere diersoorten én de mens zullen overleven.