Bedwants in opkomst: hoe zorg je ervoor dat ze jou niet bijten?

Thinkstock
Als je ’s morgens wakker wordt met tal van rode jeukende bultjes op je lichaam, heb je ‘s nachts misschien bezoek gekregen van bedwantsen. Ze zijn erg klein, maar reusachtige lastpakken. En ze zijn met veel: in de eerste vier maanden van 2019 werden er in België evenveel waargenomen als in heel 2018. “Het is een probleem dat gepaard gaat met reizen”, aldus Peggy De Clercq van Rentokil.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Bedwantsen zijn erg kleine insecten, het zijn bloedzuigende parasieten, en ze worden slechts vijf millimeter groot. Je heb al een vergrootglas nodig om ze goed te kunnen bestuderen. Maar dat wil niet zeggen dat je ze niet opmerkt.

De beestjes voeden zich immers met het bloed van mensen, en ze eten het liefst ’s nachts. Dat verklaart ook meteen waar hun naam vandaan komt: bedwantsen verschuilen zich vlakbij hun voedselbron, achter het hoofdeinde van het bed. “’s Nachts komen ze tevoorschijn en zuigen ze bloed, zoals vlooien en teken dat doen”, legt De Clercq uit. “Als ze voldoende bloed hebben, leggen ze eitjes. En als ze met te veel zijn, verplaatsen ze zich.”

Reisziekte

Maar waarom die lastpakken zich net naar jouw bed verplaatsten? Bedwantsen verspreiden zich eigenlijk op dezelfde manier als een ziekte. Verbleef je in een hostel of een B&B – stuk voor stuk plaatsen waar veel passage is – kan je de insecten via je kleren of koffer mee naar huis nemen. “En dat kan iedereen overkomen”, volgens De Clercq. 

De uitdrukking ‘Don’t let the bedbugs bite’ die onderdeel is van een gekend slaapritueeltje, is - net zoals de bedwantsen zelf - afkomstig van Amerika. “Het probleem situeerde zich vroeger voornamelijk in Amerika en Afrika. Maar omdat veel mensen vandaag verre reizen ondernemen, zijn de bedwantsen inmiddels in grote getale aanwezig in België.”

Zet je koffer zeker niet op het bed als je reist. Doe dat ook niet als je thuiskomt.

Peggy De Clercq, commercieel manager bij Rentokil

Beter voorkomen dan genezen

“Zet je koffer daarom zeker niet op het bed als je reist”, tipt De Clercq. “Doe dat ook niet als je thuiskomt. Het is beter om je koffer op een stenen vloer in het midden van een ruimte te zetten.” De bedwantsen zijn luie beestjes die zich niet snel verplaatsen, maar als ze met veel zijn, doen ze dat wel. 

Verder is het belangrijk om je kleren - na een lange reis - te wassen op een temperatuur van 60 graden. Daar kunnen de kleine insecten niet tegen.

Schuilplaats

De populairste verstopplaats van de bedwants is vanzelfsprekend het bed. Daar kunnen ze zich overdag makkelijk in de kussens, lakens, dekens en achter het hoofdeinde nestelen om ’s nachts toe te slaan bij hun gastheer. Daarnaast verblijven ze in kiertjes, spleten en achter plinten. Ook vloerbekleding en tapijten zijn dankbare verstopplaatsen.

Wist je trouwens dat de kleine beestjes zich ook graag verschuilen in elektrische apparaten? Lampen, computers en tv’s zijn bijvoorbeeld lekker warm. Op zulke plaatsen kunnen ze zich vermenigvuldigen om zich vervolgens te verspreiden over het huis.

Mug of bedwants?

Hoe je weet of je opgezadeld zit met bedwantsen, en of de beten waarmee je ’s morgens opstaat afkomstig zijn van de minuscule beestjes? Heb je meerdere rode puntjes kort bij elkaar, dan zijn dat wellicht beten van bedwantsen. “Dan kan je een dokter bezoeker of een foto opsturen naar ongediertebestrijders. Die zullen vervolgens vaststellen of het werkelijk om bedwantsen gaat”, zegt De Clercq. Verder vervellen de kleine insecten ook. Vlakbij de schuilplaats kunnen er dus wel eens restanten worden aangetroffen. 

Daarnaast kan je ze (met een beetje geluk) zelf zien bewegen als je de lakens van het bed trekt of de matras omdraait. Bovendien laten ze rode uitwerpselen achter in de vorm van kleine rode vlekjes. Als je zoiets op je lakens ontdekt, is het tijd om alarm te slaan.

Restanten van vervelde bedwantsen.
thinkstock Restanten van vervelde bedwantsen.

Wat nu?

“Eenmaal je echt met bedwantsen zit, komen ongediertebestrijders een kijkje nemen. Ze onderzoeken of de beestjes zich verspreidden over meerdere kamers”, legt De Clercq uit. “Blijft de schade beperkt tot een kamer gaan we die chemisch behandelen met een contactinsecticide. Als het om meerdere kamers gaat, stellen we een warmtebehandeling voor. Dat is een intensieve behandeling waarbij de kamers in kwestie gedurende veertig minuten verwarmd worden tot minimaal 60 graden. “Dat vraagt heel wat voorbereiding.”

Het is trouwens niet nodig om helemaal paranoïde te worden, vindt Peggy De Clercq: “Na een nachtje op een ander, neem je normaal nog geen bedwantsen mee naar huis”. 
23 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Christine Laevers

  Ik heb in mijn huis een beestje dat op de muren zit : Scutigera scoliptrata ( spinduizendpoot). Die eet alles wat je niet wilt hebben o.a. bedwantsen. Insecticide spuiten ? Dan sta je er helemaal alleen alleen voor met de spuitbus. En voor hoelang ?

 • Rudy Verbruggen

  De reiziger is weeral de boosdoener,over de rest mag niks gezegd worden pff

 • Piet Flament

  Catherine , ik denk dat je niet ver naast de waarheid zit .

 • Frank De Winter

  Vorig jaar had mijn zoon plots uitslag op zijn armen en bovenrug. Bezoek aan huisarts leverde NIETS op, doorgestuurd naar dermatoloog, resultaat = tekenbeten(???), medicatie 65€, resultaat = nog meer uitslag. Toch hadden wij matrasbeschermer, bed en kamer al binnenste-buiten gekeerd en gepoetst, lakens was ik ALTIJD op 90*, tot mijn ogen op het stopcontact naast zijn bed vielen. Dit eenmaal open gevezen zagen wij een “tros”, zoals een bijennest in de holte hangen. Met insecticide weggekregen

 • An De Clercq

  Wat wij nu doen is onze bagage in het bad of de douche zetten en het licht van de badkamer aanlaten. Bij aankomst meteen het bed, de matras en de omgeving van het bed checken op bedwantsen en op hun typische zwarte uitwerpselen (vlekken). En 's nachts eens het licht aandoen en kijken. Ook opgepast voor de hondenteek (rhipicephalus sanguineus), een levensbedreigend insect voor mens en huisdier dat binnenskamers overleeft, b.v. in vakantiehuisjes. Dit jaar meegemaakt in Zuid-Frankrijk !