Babydolfijn aangespoeld in VS met plastic zakjes en ballon in zijn maag

Beeld ter illustratie van gestrande dolfijn (links). Resten van plastic in de maag van het aangespoelde dier (rechts).
Shutterstock/Florida Fish and Wildlife Comission Beeld ter illustratie van gestrande dolfijn (links). Resten van plastic in de maag van het aangespoelde dier (rechts).
Dierenartsen vonden in de maag van een babydolfijn, die aanspoelde op Fort Myers Beach in de Amerikaanse staat Florida, “een grote hoeveelheid plastic”. Omdat het jonge dier erg verzwakt was en bijzonder veel pijn had, beslisten de artsen om de dolfijn ter plekke te euthanaseren. Dat meldt de Amerikaanse krant Tampa Bay Times vandaag.

Toen dierenartsen de gestrande babydolfijn onderzochten, vonden ze verschillende plastic zakjes en een ballon in de maag van het dier. “De toestand van de jonge dolfijn was erg kritiek en verslechterde drastisch”, zo vertelt het medische team van de Florida Fish and Wildlife Conservation aan de krant. Uiteindelijk was euthanasie volgens de dokters de enige mogelijkheid om de dolfijn uit zijn lijden te verlossen. 

“Deze vondst laat duidelijk zien dat we het gebruik van plastic moeten verminderen. Als een grote hoeveelheid plastic in de maag van zo’n dier terechtkomt, dan kan dat dodelijk zijn”, benadrukt de Amerikaanse organisatie. De Florida Fish and Wildlife Conservation deelde op sociale media een foto van de troep die tijdens de autopsie in de buik van het dier werd gevonden.

(Lees hieronder verder.)

Plastic dat in de maag van de babydolfijn op Fort Myers Beach werd gevonden.
Florida Fish and Wildlife Comission Plastic dat in de maag van de babydolfijn op Fort Myers Beach werd gevonden.

Meldingen van zeezoogdieren die plastic in hun maag hebben, komen steeds vaker voor, zo stellen de onderzoekers. In de buik van een spitssnuitdolfijn op de Filipijnen vonden wetenschappers vorige maand maar liefst 40 kilogram aan plastic zakken. Voor de kust van het Italiaanse eiland Sardinië troffen onderzoekers begin deze maand 22 kilogram plastic aan in de maag van een dode walvis. 

Volgens kapitein Paul Watson – de oprichter van Sea Shepherd, een internationale vzw die opkomt voor het leven in zee– waarschuwen wetenschappers dat er tegen 2050 meer plastic in de oceanen zal zitten dan vissen. De organisatie lanceerde vorige maand een campagne die aandacht wil vragen voor de verwoestende impact die plastic heeft op onze oceanen. “Het plastic dat u één keer gebruikt, kwelt onze oceanen voor altijd”, zo luidt de slogan van de campagne. 
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Daniël Baeten

    Pas als de laatste vis gevangen is zal men het weten.....

  • sophie adam

    Hoeveel dieren dienen nog te sterven alvorens men maatregelen treft? Stop met het aanbieden van wegwerpplastic!