Baby Q en moeder hebben voorzichtig slurfcontact

De verzorgers van olifantje Q hebben een ontroerend filmpje online geplaatst van het slurfcontact tussen mama May Tagu en haar wankele baby. Het is heel belangrijk dat de band tussen de moeder en het stiertje blijft bestaan. Q is immers afhankelijk van zijn moeder voor de levensnoodzakelijke melk in de eerste jaren van zijn leven, meldt dierenpark Planckendael op haar website.

Het kwetsbare olifantenjong staat nog apart, maar had vandaag voorzichtig contact met zijn moeder door de gaten van de omheining. Planckendael benadrukt dat sociale relaties bij olifanten ontzettend belangrijk zijn. Moeder May Tagu zal het fragiele stiertje immers moeten verdedigen tegen mogelijk hevige reacties van andere familieleden.

De band is ook van levensbelang voor het voeden. Momenteel krijgt de baby nog steeds kunstmelk. Die is weliswaar aangepast aan de behoeften van een pasgeboren olifant, maar ervaring uit andere dierentuinen leert dat als een olifantenjong uitsluitend met kunstmelk wordt grootgebracht, de levensverwachting nauwelijks één jaar is. Het jong moet dus zo snel mogelijk leren drinken bij zijn moeder.

Naast het slurfcontact heeft Q vandaag ook voor het eerst zelfstandig gestapt.

Hopen op happy end
Een happy end is echter nog lang niet in zicht, benadrukt Planckendael. Volgens het dierenpark zijn er nog veel vragen. Hoe zal May Tagu reageren of verder contact? Gaat ze met dezelfde heftige onervarenheid tekeer, of juist niet? Is Baby Q sterk genoeg voor de dynamiek in zo'n groep? Staat hij sterk genoeg op zijn pootjes om in geval van nood te kunnen weglopen?

Wordt de komende dagen ongetwijfeld vervolgd. Planckendael stelt intussen alles in het werk om moeder en zoon succesvol te herenigen.