Aziatische wesp duikt voor het eerst op in België

UNKNOWN
In de Henegouwse gemeente Vloesberg (Flobecq) is begin oktober voor het eerst in ons land een Aziatische hoornaar gezien. Die wesp is gespecialiseerd in het vangen van honingbijen en is sinds 2004 in Frankrijk aan een opmars bezig, zo meldt natuurbericht.be.

"Imkerverenigingen hadden ons gevraagd mee uit te kijken naar de Aziatische hoornaar, die vroeg of laat ook bij ons te verwachten viel en zich de volgende jaren ongetwijfeld verder zal verspreiden", aldus Jens D'Haeseleer van Natuurpunt.

'Bijenbal'
In zijn oorspronkelijk leefgebied specialiseerde de Aziatische hoornaar zich in het vangen van honingbijen. "Daar overrompelen wachterbijen echter een aanval door een soort 'bijenbal' rond de hoornaar te vormen, waardoor de temperatuur zo hoog oploopt dat de aanvaller sterft. In Azië dringt de Aziatische hoornaar wel bijenkasten binnen en voedt zich zelfs met larven. In Frankrijk ving de hoornaar de afgelopen jaren enkel werksterbijen, waardoor de impact voorlopig beperkt bleef. Vooral verzwakte bijenkolonies kunnen het slachtoffer worden."
 
Chinees aardewerk
De Aziatische hoornaar heeft een donker uiterlijk en is niet te verwarren met de inheemse hoornaar, die veel meer geel en rood bevat. Op het Aziatische vasteland leeft de soort in een klimaat dat vergelijkbaar is met dat van West-Europa. De soort werd hoogstwaarschijnlijk in 2004 onopzettelijk via Chinees aardewerk Frankrijk binnengevoerd en in 2009 kwam ze al in ruim 30 departementen voor. De Aziatische hoornaar heeft niet het agressieve gedrag van de Japanse hoornaar ("killer hornet"). (belga/gb)