Australië zet miljoenenplan op om bedreigde koala te redden: "We moeten de toekomst van dit icoon veiligstellen"

Een koala verwerkt het overlijden van zijn moeder met een pluchen replica. De moeder werd overreden (Archiefbeeld).
AFP Een koala verwerkt het overlijden van zijn moeder met een pluchen replica. De moeder werd overreden (Archiefbeeld).
Ooit waren ze met miljoenen, maar dat is intussen al een ver verleden. De schattige koala met zijn zachte grijze pels wordt sterk bedreigd. De Australische staat New South Wales heeft nu een miljoenenplan onthuld om de koalapopulatie terug omhoog te krijgen.

Volgens de Australische Koala Foundation leven er vandaag nog minder dan 100.000 koala’s in het wild (mogelijk amper 43.000), terwijl dat er in 1788 - toen de eerste Britse kolonisten voet op Australische bodem zetten - nog meer dan 10 miljoen waren. Sinds de jaren ’80 is de populatie met maar liefst 90 procent gedaald, zo blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie. En dat terwijl de pluizige dieren een echte nationale trots zijn down under.

De koala’s verliezen grote delen van hun biotoop door wegen en dorpen. Ook onder meer auto-ongevallen, klimaatverandering, hondenaanvallen en ziektes hebben hun tol geëist bij het beroemde buideldier. In verschillende delen van Australië komen ze intussen gewoonweg niet meer voor. In New South Wales leven er wel nog koala’s in het wild. Hun aantal wordt geschat op 36.000. Maar in de laatste 15 – 20 jaar is ook daar de kwetsbare populatie met 26 procent afgenomen. Tijd voor actie dus.

“Het zou zo ontzettend jammer zijn als de toekomst van dit iconische dier niet wordt gewaarborgd”, stelde Gladys Berejiklian, premier van New South Wales toen ze gisteren haar conservatieplan voorstelde. In totaal wordt er de volgende drie jaar 45 miljoen Australische dollar (zo’n 28.243.000 euro) vrijgemaakt.

Beeld van een protestactie in Brisbane deze week tegen ontbossing.
EPA Beeld van een protestactie in Brisbane deze week tegen ontbossing.

In het plan worden bijna 25.000 hectaren bos herbestemd voor de koala's: de dieren krijgen dus een echte eigen habitat, waar ze vrij en beschermd kunnen leven en zich voortplanten.

Daarnaast worden er fondsen vrijgemaakt om de ziektes die koala’s teisteren, aan te pakken – zo ook chlamydia. “Ongeveer de helft van alle koala's is op dit moment al geïnfecteerd”, liet David Wilson, professor infectieziekten aan het Burnet Instituut in Melbourne, eerder aan de BBC weten. In sommige kleinere, ingesloten groepen zou dat aantal zelfs oplopen tot 80 procent. De gevolgen van chlamydia voor koala’s zijn rampzalig - en in niets te vergelijken met die van de menselijke variant. Geïnfecteerde dieren worden onder meer blind en onvruchtbaar. Tenzij de ziekte in een vroeg stadium onmiddellijk wordt behandeld, heeft chlamydia voor koala’s altijd de dood tot gevolg.

Verder gaat er ook geld naar onderzoek, naar de aanpak van bekende ‘roadkill hotspots’ – plaatsen waar geregeld koala’s worden doodgereden – en naar een gloednieuw ziekenhuis waar zieke en gewonde koala’s zullen verzorgd worden. Tot slot wordt ook een hotline geopend zodat burgers gemakkelijk en snel kunnen rapporteren als ze koala’s in de problemen spotten.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Andy De Schieter

  Deze dieren kan men ook al afvinken. Alles wat rijkdom (geld natuurlijk) bedreigt, moet eraan.

 • marc van broekhoven

  Vijgen na Pasen. Zoals met alles tegenwoordig.

 • John Stahl

  Eerst hun leefmilieu om zeep helpen en ze dan willen redden. Zelfde met hun koraalriffen. Het kalf is reeds verdronken.

 • Ferdinand Engelbeen

  Soms kan zo'n hulp wel eens de verkeerde kant op gaan: toen men de koala populatie in Zuid-Australië wilde opkrikken werden een aantal diertjes uitgezet op Kangaroo Island. Die deden er het zo goed dat ze binnen een aantal jaren met zovelen waren dat ze de bomen kaalvraten en een ecologische plaag werden. Vandaag worden grote aantallen gesteriliseerd om de populatie binnen de perken te houden...