Australië wil tegen volgend jaar 2 miljoen katten doden

Australië heeft de oorlog verklaard aan wilde katten.
Shutterstock Australië heeft de oorlog verklaard aan wilde katten.
Publieke vijand nummer één in Australië? Katten. Wilde katten. Tegen 2020 wil de Australische overheid twee miljoen zwerfkatten dood. Op sommige plaatsen staat er zelfs een prijs op een kattenhoofd. “Gruwelijk”, klinkt het bij dierenrechtenorganisaties.

Wat is het probleem? Sinds de eerste kat - vermoedelijk in de 17e eeuw - voet zette op Australische bodem is het aantal katten daar explosief gestegen. En ook al behoren wilde katten tot dezelfde soorten als gewone huiskatten, ze leven in het wild en moeten daardoor jagen om te overleven. En dat doen ze met verve. 

Grootste bedreiging

Sinds hun introductie door Europese kolonisten hebben katten volgens schattingen al zo’n 20 zoogdiersoorten in Australië doen uitsterven. En dat is met name een big deal voor een eilandnatie waar 80 procent van de zoogdieren en 45 procent van de vogels in het wild nergens anders ter wereld te vinden is.

Katten zijn met stip op één dé grootste bedreiging voor de Australische inheemse diersoorten. Elke dag doden ze over heel het land meer dan een miljoen inheemse vogels en een slordige 1,7 miljoen reptielen, stelt een woordvoerder van het Departement voor Milieu en Energie aan CNN. Andere soorten die bedreigd worden door de katten zijn onder meer de kwetsbare konijnrat en de buideldas.

Elke dag doden wilde katten in Australië meer dan een miljoen inheemse vogels en 1,7 reptielen, illustratiebeeld.
Shutterstock Elke dag doden wilde katten in Australië meer dan een miljoen inheemse vogels en 1,7 reptielen, illustratiebeeld.

Dodelijke worsten

In de eerste 12 maanden nadat Australië het uitroeiplan in 2015 lanceerde, werden geschat zeker 211.560 wilde katten gedood. Recentere cijfers zijn er niet meteen, maar Australië zet nog steeds door. Recent wordt er bijvoorbeeld geëxperimenteerd met onder meer dodelijke worstjes die worden gedropt in de OutbackNee, de oorlog op de kat is nog niet uitgestreden. 

“We roeien de katten niet zomaar uit”, verdedigt Gregory Andrews, nationaal commissaris voor bedreigde diersoorten. “Het is niet dat we ze haten. Maar we moeten keuzes maken om de dieren waar we zo van houden, en die ons definiëren als natie, te redden.”

Een wilde kat in de Outback van Australië.
Shutterstock Een wilde kat in de Outback van Australië.

Kritiek

Het plan van de overheid ligt onder vuur. “Het is waar dat wilde katten een groot risico vormen voor inheemse soorten”, reageert Tim Doherty, behoudsbioloog aan de Deakin Universiteit. “Maar het aantal wilde katten wordt soms zwaar overschat en streefcijfers mogen niet gebaseerd zijn op wankele wetenschap.” De bioloog wijst er ook op dat een kat doden niet noodzakelijk het leven redt van een zoogdier of een vogel, die kat moet dan ook echt in een gebied leven waar die dieren worden bedreigd. “Het moet geconcentreerd zijn en niet lukraak.”

Doherty vermoedt ook dat de katten gebruikt worden als een soort afleiding van meer politiek gevoelige issues zoals habitatverlies veroorzaakt door stedelijke uitbreiding, houtkap en mijnbouw.

Dat er in de noordoostelijke staat Queensland zelfs premies worden uitgeloofd aan al wie een scalp van een wilde kat binnenlevert, is voor dierenrechtenorganisatie PETA ronduit “gruwelijk”. Ook onder andere de Britse zanger Morrissey en de Franse actrice Brigitte Bardot zijn bekende gezichten van het nee-kamp. “Dierengenocide”, noemde Bardot de praktijk eerder.

Illustratiebeeld.
Shutterstock Illustratiebeeld.21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eida Lam

  Piet Devlieger, de enige dieren die mijn huiskat doodt zijn spinnen en als men kat ze niet zou doden dan zou mijn vrouw ze wel vermoorden.

 • Eida Lam

  Ga jij ze dan uit Australië laten overvliegen Eveline?

 • Gerd Peeters

  Eveline Van Den Hout, het gaat wel over Australië hé.

 • Toran Korshnah

  Ik ben zelf kattenliefhebber maar moet helaas bekennen dat de kat niet zo een onschuldig dier is. De kat is in Australie een heuse bedreiging want is niet inheems. Eigenlijk zouden katten daar niet mogen zijn.Steriliseren en niet meer importeren of kweken.

 • Eveline Van den Hout

  Asiel verlenen aan al die katten : elke Belgisch huishouden 1 kat en het probleem is opgelost.