Apen in dierentuinen moeten zich kunnen verstoppen voor publiek

Photo News
Primaten in dierentuinen moeten zich voortaan altijd kunnen verschuilen voor bezoekers.  Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) wil de normen voor álle dieren in gevangenschap geleidelijk aanscherpen. 

Concreet worden de minimumnormen voor het houden van primaten in dierentuinen aangepast. Ze worden niet langer "tentoongesteld”, maar "gehuisvest", en de binnen-en buitenverblijven van de dieren moeten "zodanig zijn ingericht dat de dieren over een lengte die ten minste gelijk is aan een kwart van de omtrek van het verblijf niet benaderd kunnen worden door het publiek." Van dat laatste kunnen dierentuinen afwijken, maar dan enkel als ze over een heel groot verblijf beschikken dat ruimschoots de minimumafmetingen overschrijdt. Ze moeten daar ook een gemotiveerde aanvraag voor indienen. 

Op termijn wil minister Weyts de normen voor alle dieren in gevangenschap aanscherpen. Dat gebeurt in schijven, valt te horen op zijn kabinet. De beslissing voor primaten viel samen met die voor zeezoogdieren in gevangenschap. De minister besliste toen om geen nieuwe normen op te leggen voor dolfijnen, omdat hij vindt dat een uitdoofscenario voor dolfinaria meer op zijn plaats is.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Fatima De Clercq

  Wilde dieren horen in vrijheid te leven. Spendeer liever je geld aan het behoud van de natuurlijke habitat van deze dieren. Al degenen die naar een dierentuin gaan zijn medeschuldig en houden deze terreur in leven.

 • Bob Boomer

  Mr. Weyts, er bestaat zo iets als glas dat slecht aan een kant doorzichtig is !

 • Mark Wijgers

  Prachtig initiatief, eindelijk een minister die zich om dierenwelzijn bekommert.

 • Renee Gaillard

  Ben, Stuur eens een vragenlijst naar de belgen ivm dierenwelzijn en bescherming en oproep van suggesties en maak daar werk van. Dan pas krijg je mijn stem.

 • DIRK VAN DESSEL

  Bijlange niet, bezoekers betalen inkomgeld op dieren te zien !