Antwerpse Zoo start kweekprogramma met grootste hagedissoort

Met het bezoek van vrouwtje Keli start de Antwerpse Zoo als één van de weinige Europese dierentuinen met een kweekprogramma voor komodovaranen, de grootste hagedissoort ter wereld. Het vrouwelijke gezelschap, dat normaal in de Engelse Colchester Zoo verblijft, meet 2,20 meter en weegt 21 kilo. In Europese dierentuinen leven er slechts 43 komodovaranen. "Dankzij de inzet van de Antwerpse dierentuin in kweekprogramma's van bedreigde reptielensoorten en de mooie resultaten krijgen we de kans als één van de weinige dierentuinen in Europa een kweekkoppel te houden", aldus woordvoerster Ilse Segers.
 
Liefdesspel
Mannetje Jaka is twee jaar jonger en nog opmerkelijk kleiner. Hij meet 1,50 meter en weegt 11 kilo. Het eigenlijke liefdesspel zal daardoor nog even op zich laten wachten. Bij een geslaagde bevruchting kan het vrouwtje tot dertig eieren leggen, die na zeven à acht maanden kippen. In de natuur leven deze dieren solitair. In de Zoo van Antwerpen zal het natuurlijke gedrag zoveel mogelijk nagebootst worden door de dieren niet samen te huisvesten buiten de paartijd.
 
Gifklieren
De komodovaraan kan tot 3 meter lang worden. Pas in 2009 werd ontdekt dat hij gifklieren bezit en bleek dat hij in combinatie met de bacteriën in zijn bek dodelijk uit de hoek kan komen. Van zodra hij volwassen is, heeft hij geen natuurlijke vijanden meer. In de natuur leven deze hagedissen op de eilanden voor Indonesië. Op dit kleine verspreidingsgebied komen nog zo'n 6.000 exemplaren voor. (belga/lpb)