Antigifcentrum waarschuwt: "Geef hond of kat nooit Dafalgan of Nurofen"

Ontstekingsremmers zijn giftig voor honden en katten.
iStock Ontstekingsremmers zijn giftig voor honden en katten.
Voor veel Belgen maken honden en katten deel uit van de familie. “Ze kunnen alleen niet spreken”, hoor je vaak. Wanneer hun beestje dan ziek is, slaan ze in paniek en durven ze weleens te grijpen naar geneesmiddelen die ze zelf ook zouden nemen. Het Antigifcentrum waarschuwt.

Het gestel van dieren is erg verschillend van dat van de mens: wat wij eten en de pilletjes die we slikken, zijn niet bestemd voor onze favoriete hond of kat. Ongeveer 8% van de oproepen die het Antigifcentrum ontvangt, slaat op problemen met een huisdier. Zo liep vorig jaar bijna wekelijks een telefoontje binnen van baasjes die hun viervoeter medicatie zoals paracetamol hadden gegeven. Of waren er een duizendtal oproepen van een hond of kat die toevallig een strip Dafalgan van de tafel had gegrist. 

“Met dieren in huis geldt hetzelfde als met kinderen”, laat het Antigifcentrum weten. “Zorg ervoor dat er geen medicatie binnen hun bereik ligt.” Pijnstillers zijn vooral voor katten gevaarlijk omdat ze de lever en nieren blokkeren en dat kan zelfs tot de dood leiden. Ontstekingsremmers zoals Nurofen zijn ook voor honden giftig. Zeker kleine rassen kunnen nauwelijks pilletjes  verdragen, zelfs niet als wat aspirine of Imodium door de dierenarts wordt voorgeschreven.

Wie vermoedt dat zijn dier vergiftigd is, kan het Antigifcentrum gratis bellen op 070/245.245 en dat 24/7. Zij zeggen je welke eerste zorgen je moet toebrengen. Ga alvast nooit zelf iets proberen om het probleem te verhelpen. Het laten overgeven van het dier of het geven van melk kan in bepaalde gevallen helemaal verkeerd uitpakken.
29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marco Maerten

  En met een mens doet dit niets,denkt u? Pijnstillers nemen bij draaglijke pijn(wat velen doen) heeft nefaste gevolgen voor immuumsysteem,lever,nieren omdat deze steeds overbelast worden,dus snelle capaciteitsafname na reeds 40ste levensjaar.

 • Karina Marten

  Ik geef mijn kinderen medicatie voor vissen, katten en honden, spotgoedkoop en het helpt ook.

 • Marlies Schoefs

  Logisch niet

 • Katja Schraudy

  Wij geven alleen medicatie die word voorgeschreven door onze dierenarts.

 • jan swaenen

  En ook geen aspirine, ooit op aanraden van apotheker aan mijn ziek hondje gegeven om het weekend te overbruggen met haar pijn en s'zondags was ze bijna dood door een maagbloeding en hij had het opgezocht in zijn apothekersboek. Hij was dan ook 100% overtuigd dat het goed was. NOOIT DOEN volgens de dierenarts, levensgevaarlijk!!