Amerikaanse bankier betaalt recordbedrag om zeldzame berggeit af te knallen

Bryan Kinsel Harlan poseert trots naast zijn trofee.
Facebook/ Abdullah Khalid Bryan Kinsel Harlan poseert trots naast zijn trofee.
De foto, vorige week gepubliceerd in Pakistaanse kranten, is op het eerste gezicht verbluffend. Het toont een prachtige berggeit met enorme spiraalvormige hoorns, genesteld op een rots en omringd door adembenemende bergtoppen. Het duurt echter maar een paar seconden om te beseffen dat de wilde geit niet meer leeft. De man die daarvoor de verantwoordelijkheid draagt, is de Amerikaanse bankier Bryan Kinsel Harlan - breed glimlachend knielt de man naast zijn trofee. Hij betaalde 110.000 dollar (ruim 97.000 euro) om het dier te mogen doodschieten. Het verhaal ontlokt heftige reacties op sociale media.

De Amerikaan werd vergezeld door lokale sporenzoekers en gidsen tijdens de jachtexpeditie die plaatsvond in de noordelijke Himalaya in Pakistan.

“Het was een gemakkelijk schot van dichtbij”, verklaarde bankier Bryan Kinsel Harlan uit de Amerikaanse staat Texas aan lokale media. “Ik ben erg trots op deze trofee.”

Nationaal symbool

Nochtans had Pakistan enkele jaren geleden op vraag van natuurbeschermers nog een jachtverbod afgekondigd omdat de populatie van de markhoor of schroefhoorngeit - het nationale symbool van Pakistan - sterk afnam.

Maar de regering is daar recent op teruggekomen door een beperkt aantal buitenlandse toeristen tegen betaling toe te laten om op het dier te jagen. Per jachtseizoen mogen er maximaal 12 schroefhoorngeiten worden gedood. Het geld vloeit grotendeels naar de lokale bevolking en wordt gebruikt om projecten op te zetten die het voortbestaan van de wilde geit in de vrije natuur moeten vrijwaren. Volgens Pakistaanse functionarissen en natuurbeschermers heeft de omstreden praktijk geholpen om te voorkomen dat de zeldzame en bedreigde soort zou uitsterven.

“Misselijkmakend”

Maar op sociale media zijn de reacties niet mals. “Een dergelijk prachtig dier doden voor de sport is misselijkmakend”, luidde het onder meer. “Dit is te triest voor woorden.”

Volgens de bankier is de jacht nochtans helemaal verantwoord.  “Dit is een perfect voorbeeld van jagers en dorpelingen die samenwerken om een gemeenschappelijk doel te bereiken, namelijk wildbehoud,” besloot hij.
35 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sara Louagie

  Gruwelijk waarom Mag zo een mooi prachtig beest niet blijven leven waarom moet dat afgemaakt worden gwn voor de show en sport ziekelijk ge moogt al zo stinkendrijk zijn echt walgelijk en vreselijk om dit te zien dat filmpje tis gelijk jullie daarvan genieten echt ik walg hiervan laat zie mooi dieren met rust vuilaards zo een prachtbeestje

 • Gino Denil

  Een lustmoord. Daar zouden ook zware straffen op moeten staan als het op dieren is.

 • Anouchka Sauviller

  Zo schoon dier... Zonde... Echt zonde... Dat mensen het recht toe-eigenen om iets te mogen doden voor sport...

 • Bart Vandevelde

  Met geld kan alles tegenwoordig: dus ook die man straffen voor wat hij gedaan heeft. Maar als je zijn naam opzoekt op Google om te weten met welke bank je nooit meer zaken wil doen, vind je hem niet. Is een beetje opzoekingswerk teveel gevraagd?

 • Bart Van Brabant

  Goeie ruil als het alternatief illegale stroperij en het verdwijnen van de soort binnen een paar jaar is. 12 individuele dieren om de soort te redden en de rijke westerlingen betalen ervoor. Quid pro quo dus. Jammer dat jullie dat niet inzien. En geloof me, uw kleinkinderen waren toch nooit van plan naar Pakistan te gaan.