Amerikaans leger wil vissen inzetten om vijandige onderwatervoertuigen op te sporen

De itajara, een straalvinnige vis uit de familie van zaagbaarzen.
Shutterstock De itajara, een straalvinnige vis uit de familie van zaagbaarzen.
Dieren worden al langer ingezet als spion, wapen en bewakingssysteem, maar DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), een agentschap van het Amerikaanse ministerie van defensie, wil nu ook zeedieren inzetten om vijandige onderwaterdrones, grote nucleaire onderzeeërs en andere onderwatervoertuigen op te sporen.

“We proberen er achter te komen wat zeeorganismen ons allemaal kunnen vertellen over de aanwezigheid van allerlei soorten onderwatervoertuigen”, zegt Lori Adornato, manager het onderzoeksproject dat de naam ‘Persistent Aquatic Living Sensors’ of kortweg PALS kreeg.

De onderzoekers onderzoeken momenteel de geluiden van itajara’s, een territoriale vis uit de familie van zaagbaarzen, en pistoolgarnalen. Itajara’s staan bekend om de ‘bonkende geluiden’ die ze maken wanneer duikers hen benaderen en pistoolgarnalen zijn ondanks hun kleine gestalte een van de luidste zeeorganismen. Ze maken klakkende geluiden van zo’n 200 decibel, wat luider is dan een raketlancering.

De geluiden van deze zeedieren kunnen grote afstanden afleggen, waardoor ze onderwatervoertuigen zoals onderwaterdrones en onderzeeërs kunnen raken waarna het geluid op een sensor weerkaatst. Op deze manier kan de fijngevoeligheid van deze mariene organismen dienen als een bewakingssysteem voor de staatsveiligheid.

Sonar

Momenteel gebeurt onderwaterbewaking aan de hand van sonar. Het nadeel bij dit systeem is dat vijanden die signalen ook kunnen detecteren. Daarnaast zijn sonardetectoren duur, tijdrovend om te installeren, gevoelig voor corrosie en raken ze snel bedekt met organismen. Sommige moeten zelfs dicht bij een schip of bij de kust blijven om zich van stroom te kunnen voorzien. Zo schrijft EOS Wetenschap. Levende organismen, daarentegen, hoeven niet van stroom voorzien te worden en zijn al vanzelf “geïnstalleerd” in alle zeeën. Bovendien vervangt elke generatie vanzelf de vorige. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.