Alle Vlaamse gemeenten krijgen schuilhokken voor zwerfkatten

Een zwerfkat aan Sint-Maartensdal.
VERTOMMEN Een zwerfkat aan Sint-Maartensdal.
Alle Vlaamse gemeenten krijgen van de Vlaamse overheid schuilhokken voor zwerfkatten die na hun sterilisatie terug worden vrijgelaten. Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft 250.000 euro voorzien voor die ondersteuning.

Omdat heel wat steden en gemeenten te kampen hebben met overlast door zwerfkatten werkte de Vlaamse regering een pakket maatregelen uit. Er kwamen strengere sterilisatieverplichtingen voor katten en gemeenten moesten een specifiek plan van aanpak uitwerken.

Voor het vangen, steriliseren en terugplaatsen van zwerfkatten werken de meeste gemeenten samen met een dierenasiel of een lokale vereniging. Sinds april vorig jaar moeten steden en gemeenten ook beschutting en voeder voorzien voor zwerfkatten die na hun sterilisatie terug vrijgelaten worden.

Alle steden en gemeenten krijgen nu twee kattenschuilhokken. Bij elk schuilhok horen ook 2 infoborden met onder andere de contactgegevens van het lokale aanspreekpunt voor zwerfkatten, informatie over de sterilisatieplicht en de vraag om de dieren met rust te laten. De steden en gemeenten betalen niets voor de eerste 2 schuilhokken en bijhorende infoborden. Ze krijgen bovendien de kans om via de Vlaamse Overheid extra schuilhokken te bestellen aan een voordelig tarief.
52 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Conraad Maddens

  En dan vragen we ons af hoe het komt dat we miljarden tekort hebben!

 • Gaston FOUBERT

  En nu de boeren overhalen om hun katten te laten steriliseren.

 • Annie Mortelmans

  Ze zouden beter schuilhutten bouwen voor daklozen

 • Kitty Frederickx

  Ik denk dat wij mensen op dit moment meer schade aanrichten wat vogels betreft dan de katten. Hoeveel mensen spuiten hun buxus niet. Dit zorgt voor massa vogelsterfte.

 • Nicole Vogelaere

  Als een hond de kans krijgt bijt die ook een konijn dood, net zo goed is de kat een jager.Vogels roven ook jou kersen of jou pas ingezaaid veld, als dit het onderwerp was waren vogels weer slechteriken. Als er niet zoveel beton was lopen die katten ook niet in de weg. Ze hebben evengoed recht op een schuilplaats, waar kunnen ze anders terecht. Tis onze eigen schuld, zet anders een kliklijn in om de HTK kweker aan te pakken. Gratis kitten worden zodra ze zwanger zijn de straat op geschopt.