Al 51 klachten tegen verbod op onverdoofd slachten, maar Weyts houdt voet bij stuk

Vlaams minister Ben Weyts.
Photo News Vlaams minister Ben Weyts.
Al 51 klagers hebben het Grondwettelijk Hof in vijf verschillende verzoekschriften gevraagd om het verbod op onverdoofd slachten ongedaan te maken. Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) wil niet wijken en hoopt het verbod volgend jaar ook voor kalveren en runderen te kunnen invoeren.

In juni vorig jaar vond Weyts politieke consensus voor een verbod op onverdoofd slachten van schapen vanaf 2019. Bemiddelaar Piet Vanthemsche slaagde er echter niet in de vertegenwoordigers van de joodse en de moslimgemeenschap mee in het bad te trekken.

Bijgevolg lopen nu al vijf klachten voor het Grondwettelijk Hof, onder meer van het Coördinatiecomité van Joodse Organisaties van België en de Moslimexecutieve. Daarnaast buigt ook het Europees Hof van Justitie zich over het verbod op onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren, na een prejudiciële vraag van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg.

"Kans gemist"

"Een deel van de islamitische en joodse gemeenschap mist een geweldige kans om mee de schouders te zetten onder de brede tendens die streeft naar minder dierenleed", vindt Ben Weyts. "In plaats van een juridische kruistocht zou iedereen mee moeten strijden voor meer dierenwelzijn."

Foto Rutger Lievens

Inhoudelijke gesprekken met de religieuze vertegenwoordigers lopen er intussen niet meer, er is enkel nog overleg over praktische zaken. "De Moslimexecutieve heeft zich vorig jaar ook onbevoegd verklaard om hier uitspraak over te doen, omdat het om een theologische kwestie zou gaan", zegt Weyts. "Het is dan ook een beetje contradictorisch dat ze nu klagende partij zijn bij het Grondwettelijk Hof."

Runderen

Voor grotere dieren zoals kalveren en runderen werd een uitzondering in de wetgeving opgenomen. Voor die dieren staat de verdovingstechniek nog niet volledig op punt. "Met kalveren zijn intussen proeven gedaan en dat loopt goed", zegt Weyts. "Ik hoop het verbod daarom volgend jaar ook voor kalveren en eventueel voor runderen te kunnen invoeren."
95 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick De pauw

  Niet plooien Weyts onze wet is wet en niet opgelegd door een cultuur!die moslimgemeenschap wil niet plooien voor de wet,dus wij ook niet punt.

 • André Van Laethem

  Begrijp toch dat je met andere gemeenschappen nooit tot een consensus zal komen. Zij gaan hun cultuur nooit opgeven. Het enige wat telt is hun cultuur opdringen aan ons. In vele gevallen hoor je achteraf zeggen "had ik het geweten" wel luister als minister, dan kan je die "had ik het geweten ' spreuk achter jou laten. Nu gaan ministers de geschiedenis in als idioten.

 • Karl Huysmans

  Na een beetje druk zal hij zijn mening wel bijschaven.

 • Sidney Stoffels

  Hoewel dit duidelijk een onderdeel is van een groter politiek stappenplan, ben ik wel voor het verdoofd slachten, als hier de middelen voor zijn waarom niet gebruiken? Maar voor een doorsnee persoon die wat kippen in zijn hof heeft en er dan een heel gedoe moet voor doen om is een paar keer per jaar is zelf zijn kieke gereed te maken is ook maar absurd. Onverdoofd slachten grootschalig neen, privé kleinschalig is iets anders.

 • Tom Schutyser

  Euh, hoe moet ik mijn eigen gekweekte kippen en konijnen dan nog slachten? Of is er al een draagbare verdovingsinstallatie voor dergelijke dieren?