Al 21 walvissen dit jaar aangespoeld langs Californische kust

Kamera One

Het is al de 21ste walvis die dood aanspoelt langs de Californische kust dit jaar. Dit exemplaar werd gisterochtend (lokale tijd) gevonden langs het Linda Mar strand in Pacifica, Californië. Mogelijk stierf het dier door ondervoeding.

De walvis die gisteren werd gevonden, is een grijze walvis. Het dier ligt momenteel nog op de scherpe rotsen langs de kust, er kan pas een autopsie worden uitgevoerd voor het dier naar een veilige omgeving is gebracht. Een exacte doodsoorzaak is dus nog niet bekend. Het is al de 21ste walvis die dit jaar dood aanspoelt langs de kust, experten zeggen dat het om een abnormaal hoog sterfcijfer gaat. 

De grijze walvis is een baleinwalvis die jaarlijks migreert van het voedselgebied naar het gebied waar de jongen ter wereld komen en waar er wordt gepaard. In de herfst reist het dier zo’n 9.000 kilometer van Alaska naar Californië, daar worden de jongen geboren. De walvissen zoeken de ondiepe lagunes van de Californische kust op om hun jongen te beschermen tegen haaien. Een aantal weken na de geboorte reizen de dieren weer naar het noorden, waar ze hun voedsel halen.

Ondervoeding

Tijdens de zomermaanden voeden de dieren zich in het noorden, tijdens de trek leven ze vooral van de opgebouwde vetreserves. Veel van de walvissen die dood werden gevonden dit jaar, waren erg mager. Daarom wordt nu vermoed dat de dieren het moeilijk hebben met het vinden van voedsel en dus niet genoeg vetreserve kunnen opbouwen om de migratie naar Californië te overleven.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jos beverke

  raf peeters dat zal dan een zekere soort walvissen zijn zeker want normaal eten deze dieren geen vissen maar krill!Het zal eerder de rondslingerende rotsooi zijn van de laatste Japanese tsunami en de plastiek en andere industriele afval dat India en Bangladesh de oceanen inpompt zeker?

 • Yves Steenssens

  Onze oceanen hebben nu al 10 ontladingen per sec. m3 zeewater -vele vissoorten gaan uitsterven en zijn ziek -West-Coast al jaren radioactief , ook op het strand natuurlijk- in V.S. wordt dit wegens belangen verzwegen - onderzoeksresultaten zijn onderhevig aan informatiestop.

 • raf peeters

  Denk dat er zo stilaan niet genoeg eten is voor deze dieren ,de mens heeft het natuurlijk voortbestaan en kweek van vis in vrije natuur volledig verstoort ,waardoor er wel eens een voedsel tekort kan heersen .

 • Ivan Godefroot

  en wiens zijn schuld is datte? de mens? neeeeuuuuuuuu hoe komen ze daarbij é...