Activisten die vorige week 16 konijnen ‘redden’ uit kwekerij hebben er per ongeluk 100 dood in gejaagd

Instagram
De dierenrechtenactivisten die vorige week binnendrongen in een konijnenkwekerij in het Spaanse Gurb - vlakbij Barcelona - en er naar eigen zeggen 16 konijnen van erbarmelijke leefomstandigheden redden, zouden per ongeluk een 100-tal andere dieren de dood ingejaagd hebben. Ze namen immers pas bevallen konijnen mee. Hun jongen bleven alleen achter en overleefden het niet.

De actie vond vorige week maandag plaats en liep compleet uit de hand. Een 100-tal actievoerders probeerde een aantal dieren te bevrijden op het konijnenbedrijf, maar stuitte op een groep boze boeren, die elkaar verwittigd hadden via WhatsApp. Samen met de politie gingen ze achter de wegvluchtende activisten aan. Daarbij zouden de spanningen stevig opgelopen zijn.

Hoofdwonde

Volgens de burgemeester van Gurb zou het bij “wat geroep” gebleven zijn, maar één van de actievoerders deelde na de feiten een filmpje op Instagram waarin ze vertelde dat ze achtervolgd, bedreigd en beschoten waren door de boeren en dat ze daarbij een hoofdwonde opliep. Het filmpje werd intussen verwijderd en ook het Instagramaccount van de vrouw is niet meer online.


Hoewel de vrouw zich vorige week op Instagram nog trotst toonde dat ze 16 dieren hadden kunnen bevrijden en een beter leven geven, blijkt de actie zeven keer zo veel slachtoffers gemaakt te hebben bij de dieren. Dat schrijven de Spaanse kranten La Vanguardia en NacióDigital.

Die laatste krant kon het rapport inkijken van de dierenarts die na het incident naar de kwekerij werd geroepen. De activisten bleken zwangere en pas bevallen, zogende dieren mee te hebben genomen. Intussen zijn 90 van hun achtergebleven jongen gestorven.

Gebroken rug

Daarnaast zouden ook enkele zwangere konijnen van de stress een miskraam hebben gehad of gestorven zijn. Enkele dieren liepen ook een gebroken rug op. “Fokkonijnen zijn zeer gevoelig voor lawaai en stress”, aldus nog eigenaar Joan Vilaró aan NacióDigital. 

De Spaanse politie is een onderzoek gestart naar de activisten en slaagde er vorige week al in om er een aantal te identificeren.
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jef Heffens

  Het crimineel gedrag van dieren activisten moet op een gepaste manier bestraft worden. Zeker alle schade laten vergoeden.

 • Lucien Mertens

  Met een korreltje zout te nemen allicht. Maar de lege sentimentaliteit van dergelijke activisten mondt idd. nogal dikwijls uit in agressie, wat hun acties meteen ontkracht.

 • Maria Vissers Cools

  In Spanje worden criminelen onder het mom van dierenbescherming opgepakt. Goed zo aan politie en collega boeren om justitie een handje te helpen. En aan de inbrekers van landbouw bedrijven. Laat controle over aan het favv en speel zelf geen rechter

 • pierre Van den Wijngaert

  De Groenen !!! De doodsteek voor de natuur ,zie de ontbossing in Vlaanderen door Natuurpunt

 • Danny Debusscher

  Activisten? Nieuwe naam voor inbrekers en dieven.